Teatteritaiteelle jo lapsena altistuneen Pihla Maalismaan ensimmäisiä rooleja oli koululaisnäytöksen Sporty Spice: ”Kavereiden kanssa meillä oli aina joku show kehitteillä” - Kulttuuri | HS.fi

Teatteri­taiteelle jo lapsena altistuneen Pihla Maalismaan ensimmäisiä rooleja oli koululais­näytöksen Sporty Spice: ”Kavereiden kanssa meillä oli aina joku show kehitteillä”

Näyttelijä Pihla Maalismaa haluaa tehdä monipuolisesti draamaa ja komediaa, ja kaikkea siltä väliltä.

Näyttelijä Pihla Maalismaa nauttii freelancerina olosta. ”Rauhattomalle luonteelleni sopii parhaiten se, että voin vaihtaa tyyliä lennosta. Ensi kevät on jo buukattu, ja se on hieno asia.”

24.11. 2:00 | Päivitetty 24.11. 6:39

Sporty Spice. Se oli alle 10-vuotiaan Pihla Maalismaan ensimmäisiä rooleja isommalle yleisölle.

Elettiin vuosituhannen loppua, ja paikka oli liikuntasali Käpylän Yhtenäiskoulussa, jossa on luokat ensimmäisestä aina lukioon asti.

Ilmaisusta innostunut ja tanssia harrastava Maalismaa ”masinoi” Spice Girls -näytöksen koko koululle ja harjoitteli koreografioita kavereidensa kanssa oppituntien jälkeen. Spektaakkelistaan he ilmoittivat kiinnittämällä lappuja koulun seiniin.

”Se oli täyttä hulluutta. En ymmärrä, miten olimme niin rohkeita”, Maalismaa sanoo nyt nauraen.

Omana itsenään esiintyminen ja esimerkiksi esitelmän pitäminen luokan edessä jännitti ihan toisella tavalla ja tuntui epäluonnolliselta. Roolin ottaminen taas ei.

”Kavereiden kanssa meillä oli aina joku show kehitteillä. Niitä sitten esitimme vanhemmille ja ystäville.”

Niin voi Maalismaan mukaan käydä, kun lapsesta asti ”altistuu teatterille”.

MAALISMAAN isä Markku Maalismaa on Kansallisteatterin pitkäaikaisia näyttelijöitä. Äiti Liisa Vihmanen on toimittaja.

”En silti koe, että olisin kasvanut jotenkin taiteilijaperheessä. Tavallinen ydinperhe se oli.”

Maalismaa vietti paljon aikaa teattereissa ja oli itsekin Kansallisteatterissa lapsinäyttelijänä. Esityksiä katsoessaan hän rakastui ja samastui aina johonkin hahmoon lavalla. Varsinaisia idoleita hänellä ei kuitenkaan ollut.

”Monet heistä olivat tuttuja ja isän työkavereita. En ajatellut heitä minään ihmeidentekijöinä.”

Nyt Maalismaa muistaa jotain, minkä sanominen tuntuu vähän kiusalliselta.

”Erästä aikuisten näytelmää katsoessani jopa ajattelin, ettei tuo voi olla niin vaikeaa.”

Myöhemmin Maalismaa sai Teatterikorkeakoulussa palautetta kurssivastaava Jukka Ruotsalaiselta siitä, että asemoi itsensä vähän liiankin hyvin ja luontevasti lavalle, eikä vahingossakaan kääntänyt selkäänsä yleisölle.

”Olin apinoinut sen, miten näyttämöllä ollaan, ja se oli kai vähän kliseistä.”

MONEN muun näyttelijän tavoin Maalismaa kävi Kallion lukion. Yllättävää kyllä, se tuntui hänestä vähän ahdistavalta paikalta, kuin painekattilalta.

”Kaikki halusivat näyttelijöiksi ja Teatterikorkeakouluun. Se oli jonkinlainen joukkopsykoosi. Yritin miettiä muita uravaihtoehtoja, koska ajattelin, että olisi noloa, jos en pärjäisi. Kuvittelin monien muiden olevan minua parempia.”

Itseluottamusta vahvistanut käänne tuli abiturienttivuonna, kun Maalismaa sai ensimmäisen ison roolin Raimo O. Niemen elokuvassa Roskisprinssi (2011). Työn tekeminen oli hauskaa, palaute hyvää, ja Maalismaa tunsi olevansa kotonaan.

Elokuvan maailma oli sekä kiehtova että oudon tuttu. Maalismaa ei meinannut tontillaan pysyä, kun hän seurasi niin tarkasti, mitä kaikkea muut tekivät.

”Tein roolini intuitiolla. Olin vielä aika lapsi, eikä minulla ollut mitään teatteriopintojen työkaluja käytössäni. Uskalsin ajatella, että ehkä minulla todella on tähän taipumuksia. Se oli lähtölaukaus.”

Roskisprinssiä Maalismaa nimittää ”todelliseksi lahjaksi”. Palautteen lisäksi oli tärkeää, että näyttelijänalku sai tehdä ensimmäisen ison työnsä nuoria ymmärtävän ja turvallisen ohjaajan kanssa.

MAALISMAA valmistui teatteritaiteen maisteriksi 2016 ja sai kiinnityksen Kansallisteatteriin. Ensimmäinen rooli päänäyttämöllä oli Kaisa Korhosen ohjaamassa Canthissa, toinen 2017 Janne Reinikaisen modernisoimassa Macbethissa.

Helsingistä Maalismaa jatkoi Turun kaupunginteatteriin. Oli kiva päästä pois kotikentältä jonnekin, missä ei niin tunnettu.

Yksi kasvattavimmista rooleista oli syksyllä 2018 Johanna Freundlichin ohjaama Duncan Macmillanin näytelmä Ihmiset, paikat ja esineet, joka sijoittuu vieroitushoitolaan.

”Rooli oli upeasti kirjoitettu ja haastava, todellinen vuori kiivettäväksi. Olin lavalla melkein sen koko kolme tuntia.”

Pian sen jälkeen tuli koronapandemia. Maalismaa ehti näytellä Niskavuoren nuoren emännän Malviinaa kymmenkunta kertaa, ennen kuin Turun kaupunginteatteri yhdessä muun Suomen kanssa suljettiin.

”Esitys loppui kuin giljotiiniin, ja lavasteet menivät silppuriin. Se oli brutaalia ja tuntui pahalta, ja vähän hätäiseltä.”

PAHIMMAN ajan yli Maalismaan auttoivat tv-sarjojen sekä Luokkakokous 3 -elokuvan kuvaukset. Freelancerina toimiva Maalismaa haluaa edelleen tehdä töitä sekä kameran edessä että näyttämöllä.

Haastattelun jälkeen Maalismaa on lähdössä Hämeenlinnan kaupunginteatteriin. Siellä häntä odottaa Järki ja tunteet -näytelmän Mariannen rooli.

Vakavien roolien lisäksi Maalismaata kiehtoo yhä enemmän komedia. Vielä opiskeluaikana hän ajatteli, ettei voisi olla hauska.

”On ollut ihanaa huomata, että olen löytänyt tieni komedian pariin. Se on kutkuttavan vaikea laji ja puhuttelee minua siksi tosi paljon”, Maalismaa sanoo.

”Haaveeni on tehdä monipuolisesti kaikkea. Tai ehkä imartelen itseäni, kun ajattelen pystyväni siihen.”

Pihla Maalismaa

  • Syntyi 1991 Helsingissä.

  • Ylioppilaaksi Kallion lukiosta 2010. Teatteritaiteen maisteri 2016, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu.

  • Kiinnitettynä Kansallisteatterissa 2016–2017, Turun kaupunginteatterissa 2019–2020. Freelancerina vuodesta 2020.

  • Vierailijana Hämeenlinnan kaupunginteatterissa Jane Austenin romaaniin perustuvassa ja Satu Rasilan ohjaamassa Järki ja tunteet -näytelmässä.

  • Näytellyt mm. tv-sarjoissa Härölä (2018), Makkari (2020) ja Hautalehto: Kylmä syli (2021) sekä elokuvissa Roskisprinssi (2011), Ollaan vapaita (2015), Täydellinen joulu (2019) ja Luokkakokous 3 (2021).

  • Harrastaa kuntosalia, laulamista, taidemuseoita ja merenrantoja.

  • Täyttää 30 vuotta torstaina 25. marraskuuta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat