Riitta Jalonen ja Sari Peltoniemi saivat Kirjailijaliiton tunnustuspalkinnot - Kulttuuri | HS.fi

Riitta Jalonen ja Sari Peltoniemi saivat Kirjailijaliiton tunnustuspalkinnot

Kirjailijaliiton tunnustuspalkintoa on jaettu vuodesta 1949 ja Tirlittan-palkintoa vuodesta 1993 lähtien. Kumpikin palkinto on suuruudeltaan 10 000 euroa.

Sari Peltoniemi (vas.) ja Riitta Jalonen

20.11. 18:00

Suomen Kirjailijaliitto on myöntänyt Kirjailijaliiton tunnustuspalkinnon Riitta Jaloselle ja lasten- ja nuortenkirjallisuuden Tirlittan-palkinnon Sari Peltoniemelle. Palkinnot ovat 10 000 euron arvoiset, ja ne jaetaan tunnustuksena kirjailijan tähänastisesta tuotannosta sekä työstä suomalaisen kirjallisuuden hyväksi.

Kirjailijaliiton tunnustuspalkintoa on jaettu vuodesta 1949 ja Tirlittan-palkintoa vuodesta 1993 lähtien.

Riitta Jalosen (s. 1954) esikoisteos Enkeliyöt (1990) voitti ilmestymisvuonnaan Tammen nuortenkirjakilpailun sekä Topelius-palkinnon vuonna 1991. Jalonen on julkaissut teoksia sekä lapsille että aikuisille, ja niitä on käännetty yli kymmenelle kielelle.

Hän on saanut muun muassa Runeberg-palkinnon teoksesta Kuvittele itsellesi mies (2006) sekä Finlandia Junior -palkinnon teoksesta Tyttö ja naakkapuu (2004).

Vuonna 2016 Jalonen julkaisi erikoisen romaanin: Kirkkaus on tarina oikeasta, eläneestä ihmisestä eli uusiseelantilaisesta kirjailijasta Janet Framesta (1924–2004). Mervi Kantokorpi kuvailee teosta HS:n arviossa: ”Juuri tietoisuuden kuvaajana ja sisäisen elämän sanallistajana Jalonen on ollut aina parhaimmillaan. Nyt kahdennessatoista romaanissaan hän eläytyy sensitiivisesti Framen kokemukselliseen maailmaan.”

Kirjailija, taiteilijaprofessori Sari Peltoniemen (s. 1963) esikoisteos on vuonna 2000 ilmestynyt Löytöretkeilijä Kukka Kaalinen.

Tämän jälkeen Peltoniemi on julkaissut yli 20 kirjaa lapsille ja nuorille sekä arkisatuja aikuisille. Peltoniemi on saanut teoksistaan muun muassa Kuvastaja-palkinnon, Anni Polva -palkinnon sekä Laivakello-palkinnon.

Tämän vuoden tammikuussa Peltoniemelle myönnettiin lastenkirjallisuuden Arvid Lydecken -palkinto teoksesta Täältä minä karkaan. Kirjasta löytyy yhtymäkohtia nykypäivän pakolaisten kohtaloihin, lasten oikeuksiin ja eriarvoisuuteen.

Lisäksi Peltoniemen ideoi vuonna 2019 yhdessä kollegoiden kanssa perustetun, jo yli 10 kirjaa julkaisseen VaLas-kollektiivin (Vapaat Lastenkirjailijat), joka uudistaa kirja-alaa. VaLas-logo toimii laaduntakeena kirjoille, joita kirjailijat voivat julkaista itse tai yhteistyökustantamojen kautta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat