Isot nimet Adelesta Abbaan taistelevat nyt joulumarkkinoista ja ruuhkauttavat vinyylitehtaat – Muille artisteille jopa yhdeksän kuukauden jonot - Kulttuuri | HS.fi

Isot nimet Adelesta Abbaan taistelevat nyt joulu­markkinoista ja ruuhkauttavat vinyyli­tehtaat – Muille artisteille jopa yhdeksän kuukauden jonot

Adelen uutta levyä on painettu lehtitietojen mukaan puoli miljoonaa kappaletta. Pienemmät artistit ja musiikkifanit ovat käärmeissään yli puolen vuoden mittaisista jonoista vinyylitehtaille.

Uuden levyn julkaisuun valmistautuva Adele seurasi katsomossa koripallo-ottelua Los Angelesissa lokakuussa.

17.11.2021 13:30

Isot maailmanluokan artistit taistelevat nyt keskenään tilasta ruuhkautuneilla vinyylitehtailla. Adele, Ed Sheeran, Taylor Swift, Coldplay, Abba ja Elton John tähtäävät kaikki vinyylipainoksineen joulumarkkinoille.

Ed Sheeran joutui kiirehtimään albumin tekoa saadakseen albumin vinyylitehtaille ajoissa.

”Maailmassa on tyyliin kolme vinyylitehdasta”, Ed Sheeran voivotteli australialaisessa radio-ohjelmassa lokakuun lopulla. ”Joten albumit pitää tehdä valmiiksi hyvissä ajoin etukäteen – ja käytännössä Adele on varannut kaikki vinyylitehtaat”, Sheeran sanoo.

Varietyn mukaan Adelen uutta perjantaina julkaistavaa levyä nimeltä 30 on painettu puoli miljoonaa kappaletta vastaamaan vinyylibuumin kasvattamaan kysyntään.

Myös Adele joutui lehden tietojen mukaan ennakoimaan ruuhkaa tehtailla, ja albumi tehtiin valmiiksi puoli vuotta ennen julkaisua.

Jos vinyylin haluaa saada kauppoihin sinä päivänä, kun levy julkaistaan myös striimauspalveluissa, pienemmät artistit joutuvat laittamaan albuminsa vinyylipainojonoon noin yhdeksän kuukautta ennen julkaisua.

Lue lisää: Vinyylilevyistä on pulaa ja kirjat myöhästyvät paperin puutteessa: Pandemian aiheuttamat tuotanto-ongelmat näkyvät myös Suomessa

Vinyylimyynti on lähtenyt kasvuun vuonna 2006 ja viime vuonna se ylitti cd-myynnin ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1986. Yhdysvalloissa isot kauppaketjut ovat luopuneet cd-levyistä ja ottaneet hyllyihinsä tilalle vinyylejä.

Koronaviruspandemia puolestaan on lykännyt isoja julkaisuja joulun alle. Moni artisti haluaa saada uutta materiaalia julki ennen kiertueita. Kysyntää korona-aika lisäsi puolestaan siten, että rajoitusten myötä moni hankki kotiinsa vinyylisoittimen ja -levyjä.

Vinyylibuumin myötä levyjen julkaisukulttuuri on myös muuttunut. Aiemmin ei haitannut, jos vinyylijulkaisut viivästyivät kuukausiakin, mutta nykyään formaatista on tullut kaupallisesti tärkeämpi.

Indie-levy-yhtiö Thirty Tigersin David Macias arvioi Varietyn haastattelussa, että vinyylin viivästyminen julkaisupäivästä saattaa vähentää vinyylialbumin myyntiä 30–40 prosenttia.

Isojen artistien aiheuttama tukko vinyylitehtailla aiheuttaa myös tyytymätöntä mutinaa musiikkifanien ja pienempien artistien keskuudessa. Jos esimerkiksi Yhdysvalloissa pieni indie-bändi laittaa albuminsa painoon nyt marraskuussa, levyn saa kauppoihin elokuussa 2022.

Brittiläisen Quietus-nimisen musiikkilehden toimittaja John Doran huomauttaa Guardianin haastattelussa, että hänestä on omituista, että vuosikymmeniä sitten uransa huipulla olleet suurnimet, kuten Elton John ja Abba, ahmivat nyt itselleen tilaa lehdistä ja Spotify-listoilta ja etuilevat nuorempia artisteja vinyylipainojonoissa.

”Adelea ei tarvitse kritisoida siitä, että hän vie kaiken palstatilan, vaan siitä että hänen vinyyliään tehdään ylituotantoon asti. Vinyyliä formaattina ovat pitäneet elossa Britanniassa klubimusiikki- ja pienet riippumattomat rock- ja metallipiirit silloinkin, kun kukaan muu ei ole siitä välittänyt”, Doran sanoo.

Doran sanoo, että tilanne on kestämätön pienemmille artisteille, bändeille ja dj:lle, joilta isommat artistit vievät elintärkeitä resursseja. Hän ehdottaakin, että isot levy-yhtiöt sijoittaisivat rahaa uusiin vinyylitehtaisiin tai tuotantokapasiteetin kasvattamiseen nykyisissä tehtaissa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat