Englannin kansallisooppera teki Tiger King -sarjasta oopperan Tiktokiin – Maailman ensimmäisen ”Tiktoperan” tavoitteena on houkutella nuoria klassisen musiikin pariin - Kulttuuri | HS.fi

Englannin kansallisooppera teki Tiger King -sarjasta oopperan Tiktokiin – Maailman ensimmäisen ”Tiktoperan” tavoitteena on houkutella nuoria klassisen musiikin pariin

Netflix julkaisi tänään sarjan toisen tuotantokauden.

Joseph Maldonado-Passage eli Joe Exotic piti usean sadan eläimen tarhaa Oklahomassa.

17.11.2021 15:39

Tiger King -sarjasta tehty ooppera julkaistiin maanantaina videosovellus Tiktokissa. Maailman ensimmäiseksi ”TikToperaksi” nimitetty teos on Englannin kansallisoopperan (ENO) ja Netflixin yhteistuotantoa, jonka tavoitteena on saada erityisesti nuorta yleisöä klassisen musiikin pariin.

Sarjan pohjalta tehdyn oopperan tuotanto tapahtui kokonaisuudessaan sosiaalisen median sovelluksessa, ja sen päärooleissa nähdään Tiktokin supertähtiä, kuten Sophia Aurora, Hellovicco ja Hannah Lother, samoin kuin X-Factor-finalistit Max ja Harvey sekä Britain’s Got Talent -ohjelman koomikko Phil Green.

Kukin esittää osan kohutussa Tiger King -sarjassa nähdyistä tapahtumista, mukaan lukien Joe Exoticin ja Carole Baskinin välinen taistelu. Tämä on sovitettu yhteen George Bizet’n vuonna 1875 säveltämän Carmen-oopperan kanssa, jonka esittää ENOn 40-henkinen kuoro ja jousiorkesteri.

Tiktokin lisäksi koko teos on katsottavissa myös Youtubessa.

”Ooppera on taidemuotona parhaimmillaan käsitellessään eeppisiä aiheita – kilpailevia maailmoja, intohimoista rakkautta, lihallisia himoja ja kauhistuttavaa petosta”, sanoo ENOn toimitusjohtaja Stuart Murphy The Guardianille.

Kansallisooppera ottikin Murphyn mukaan ”kaikki keinot käyttöön” tuodakseen eloon yhden Netflixin katsotuimmista ohjelmista ”nykypäivän myyttisenä draamana”.

Draamaa Tiger Kingin yhteydessä riittää.

Viime vuonna Netflixillä esitetty sarja nousi nopeasti maailmanlaajuiseksi hitiksi. Se kertoo eksentrisestä tiikerinkasvattajasta, Joe Exotic -nimellä tunnetusta Joseph Maldonado-Passagesta, joka piti usean sadan eläimen tarhaa Oklahomassa, sekä tämän jatkuvasta taistelusta samaten isojen kissojen tarhaa pyörittävän Carol Baskinin kanssa.

Netflix julkaisi Tiger King -sarjan toisen tuotantokauden tänään keskiviikkona huolimatta siitä, että Carole Baskin haastoi marraskuun alussa Netflixin ja Royal Goode Productions -tuotantoyhtiön oikeuteen sopimusrikkomuksesta. Carole Baskinin ja hänen aviomiehensä Howard Baskinin mukaan he eivät ole antaneet lupaa käyttää heistä kuvattua materiaalia sarjan jatko-osissa.

TikTopera-hankkeen tavoitteena on ”viedä ooppera kaikkien luo”, Stuart Murphy sanoo. Saavutettavuus on pitkään ollut hänen tavoitteensa.

Ooppera voi Murphyn mukaan puhutella kaiken ikäisiä. ”Todella ajatonta on ihmisten kaipuu kertoa tarinoita, kuunnella tarinoita ja päästä sisälle tarinoiden maailmoihin.”

Britannian X-Factorissa esiintyneillä Maxilla ja Harveylla on Tiktokissa 6,4 miljoonaa seuraajaa. He kertovat katsoneensa Tiger Kingin koronasulun aikana kahdesti, ja pitävät TikToperaan osallistumista ”mahtavana”.

”On ollut hienoa oppia lisää oopperasta, ja oli uskomatonta kuulla neljänkymmenen ihmisen laulavan kokonaisen orkesterin kanssa. Olisi mahtavaa käydä katsomassa ooppera.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat