Seela Sella on vuoden kulttuuripersoona – Kulttuurigaala järjestettiin Tampereella ensimmäistä kertaa - Kulttuuri | HS.fi

Seela Sella on vuoden kulttuuripersoona – Kulttuurigaala järjestettiin Tampereella ensimmäistä kertaa

Vuoden kulttuuriteoksi yleisö äänesti palkintolautakunnan valitsemista ehdokkaista An Evening with Nightwish in a Virtual World -tapahtuman, jossa järjestettiin kaksi peräkkäistä Nightwish-yhtyeen virtuaalikonserttia toukokuussa 2021.

Näyttelijä Seela Sella on esiintynyt aktiivisesti kulttuurin puolestapuhujana korona-aikana.

25.11. 22:45

Ensimmäistä kertaa järjestetyn Kulttuurigaalan palkinnot on jaettu Tampereella Mediapoliksessa. Tapahtuma nähtiin torstai-iltana suorana lähetyksenä Yle TV1 -kanavalla.

Kulttuurigaalassa palkittiin laaja-alaisesti suomalaista kulttuuria. Tapahtuman tarkoituksena on palkita tekoja, teoksia ja tekijöitä, joissa on jotain uutta, omaperäistä tai tärkeää. Tapahtuman tavoitteena on lisäksi ottaa yleisö vahvasti mukaan: yleisö sai äänestää sekä vuoden kulttuuripersoonaa että vuoden kulttuuritekoa.

Vuoden kulttuuripersoonaksi yleisö äänesti kymmenen ehdokkaan joukosta näyttelijä Seela Sellan, joka on esiintynyt aktiivisesti korona-aikana kulttuurin puolestapuhujana.

Vuoden kulttuuriteoksi yleisö äänesti palkintolautakunnan valitsemista ehdokkaista An Evening with Nightwish in a Virtual World -tapahtuman, jossa järjestettiin kaksi peräkkäistä Nightwish-yhtyeen virtuaalikonserttia toukokuussa 2021. Katsojia konserteilla oli yhteensä 150 000 yli sadassa maassa.

Elämänura-tunnustuspalkinnon saivat marraskuussa kuollut runoilija, kirjailija Kirsi Kunnas sekä sisustusarkkitehti ja muotoilija Eero Aarnio.

Kansainvälisyys-palkinnon sai Juho Kuosmasen ohjaama Hytti nro 6 -elokuva, joka palkittiin Grand Prix -palkinnolla Cannesin elokuvajuhlilla heinäkuussa 2021.

Kulttuurin tulevaisuus -kannustuspalkinnon saivat elokuvakäsikirjoittaja ja -ohjaaja Khadar Ahmed (s. 1981), kapellimestari ja sellisti Klaus Mäkelä (s. 1996) sekä runoilija ja Lavarunoakatemian perustajajäsen Elsa Tölli (s. 1995).

Vuoden taide-elämyksestä äänestivät koululaiset osana Suomen Kulttuurirahaston, Svenska kulturfondenin sekä opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa Taidetestaajat-kulttuurikasvatusohjelmaa. Voittajaksi valikoitui Hämeenlinnan teatterin Näytelmä, joka menee pieleen.

Suomen musiikin kunniagallerian valintakomitean Hall of Fame -tunnustuspalkinnon saivat säveltäjä Kaj Chydenius, Dingo-yhtye, kapellimestari, säveltäjä ja muusikko George de Godzinsky, laulajat Eino Grön, Paula Koivuniemi, Erja Lyytinen, Annikki Tähti ja Pave Maijanen, muusikko, opettaja, kriitikko ja säveltäjä Oskar Merikanto sekä kapellimestari Jorma Panula.

Kulttuurin hyvinvointi -palkinnon sai Sairaalaklovnit ry:n sairaalaklovnitoiminta.

Vuoden museokaupunki on Turku, äänesti raati Kulttuurigaalan palkintolautakunnan valitsemista ehdokkaista.

Finlandia-palkinnon lukijoiden suosikki oli tietokirjoista Kristiina Markkasen ja Leena Virtasen Wivi ja Hanna – Arkkitehdin ja kauppaneuvoksen yhteiset vuodet (Atena), kaunokirjallisuuden puolelta Rosa Liksomin Väylä (Like) ja lasten- ja nuortenkirjallisuudesta Anne-Maija Aallon Mistä valo pääsee sisään (Otava).

Kulttuurigaalan järjestelyistä vastaavat Yle, Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry sekä Life Style Invest yhteistyössä Opetus- ja kulttuuriministeriön, Tampereen kaupungin ja Veikkauksen sekä Suomen museoliiton, Serlachius-museoiden, Designmuseon, Sponsor Insightin ja Suomen Sydänliiton kanssa.

Uudelle Kulttuurigaalalle antoi alkusysäyksen Mikko Vanni yrityksensä Life Style Investin kautta.

Vanni oli käynnistämässä myös Urheilugaalaa vuonna 2008 sekä kolme vuotta sitten Vuosisadan Kulttuurigaalaa, joka oli osa virallista Suomi 100 -ohjelmaa.

Lue lisää: ”Ihan ensimmäiseksi on oltava intohimoa”, sanoo kulttuuri- ja urheilumarkkinoinnin parissa uransa tehnyt taiteilijaperheen vesa Mikko Vanni

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat