Meri Valkaman teos voitti Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon - Kulttuuri | HS.fi

Meri Valkaman teos voitti Helsingin Sanomien kirjallisuus­palkinnon

Tänä vuonna esikoisia ilmestyi 80, ja raati nosti kärkikymmenikköön viisi romaania, kolme runoteosta sekä kaksi novellikokoelmaa.

18.11. 12:32 | Päivitetty 18.11. 18:58

Vuoden parhaalle esikoisteokselle myönnettävän Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon, 15 000 euroa, on voittanut Meri Valkama romaanilla Sinun, Margot (WSOY). Vuonna 1980 syntynyt Valkama on helsinkiläinen toimittaja.

Sinun, Margot on raadin mukaan vasta-alkajan äärimmäisen kypsä ja hallittu suuri teos. Se kuljettaa limittäin kahta aika-aikatasoa ja lukuisia teemoja aina Euroopan historiasta lähisuhteiden ongelmiin sekä ideologioiden muutoksen vaikutuksesta yksilön elämään. Miljöö on suurelta osin viimeisiä aikojaan elävä Itä-Saksa.

Käsissä on poikkeuksellinen tapaus: esikoisromaani, joka puhuttelee koko maanosaa, raati toteaa.

Lue lisää: Meri Valkama vaipui epätoivoon, kun esikoiskirjaa ei riittänyt kauppoihin paperipulan takia: Nyt romaani voitti Helsingin Sanomien kirjallisuus­palkinnon ja sitä on kyselty jopa elokuvaksi

Toiseksi – tiukan äänestyksen jälkeen – kilpailussa nousi Sanna Puutosen novellikokoelma Sydänmuuri (Otava). Puutonen (s. 1989) ammentaa arkkitehtuurista ja luo avaruuksia, joiden liki surrealistisessa ilottelussa ihminen näyttäisi jäävän tyystin sivuun.

Kolmanneksi nimettiin Niko Hallikaisen (s. 1989) romaani Kanjoni (Otava). Se on sekä muotonsa että sisältönsä osalta rohkeasti täysin omanlaisensa. Beat-runoutta muistuttava häpeilemätön proosa keskittyy seksuaalisuuteen ja avaa tämän yhden ulottuvuuden kautta lavean kirjon muitakin ominaisuuksia.

Kaikkiaan raadin tietoon tuli runsaat 80 suomeksi kirjoitettua debyyttiä. Autofiktio ja omaelämäkerrallisuus ovat nyt voimakas virtaus myös aloittelijoiden parissa, vaikka loppukilpailuun asti kyseisten kirjallisuudenlajien suoranaisia edustajia ei selvinnyt.

Kärkikymmenikön taso oli erinomainen. E.L. Karhun oman ruumiin kahleissa elämisestä kertova romaani Veljelleni (Teos) tavoittaa kärkästä yhteiskunnallisuutta, vaikka se ei välttämättä ole alkuunkaan realistinen; Maisku Myllymäen löytämisen iloa tulviva romaani Holly (WSOY) vie lajityypistä toiseen vaihtelevaan herkulliseen kaunokirjalliseen peliin; Elina Viinamäen kokoelman Vaimoni ja muita henkilökohtaisia asioita (Atena) tarinallisen novellin perinnettä jatkavat tekstit ovat samaan aikaan hauskoja, vakavia, arvaamattomia ja absurdeja.

Uutta, eteenpäin katsovaa runoutta kymmenikössä edustivat Satu Erran Hetkenä minä (Poesia), Janne Holmströmin Kauan sitten hukkunut (Tammi) ja Milka Luhtaniemen Kirnu (Gummerus).

Kunniamaininnan raati antaa Silja Liukkosen romaanille Vippi-ihmisiä (Otava). Ne, joilla oikeasti menee huonosti, saavat nyt Liukkosen teoksessa hämmästyttävän väkevän äänen.

Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinto jatkaa vuosina 1964–1994 myönnetyn J.H. Erkon esikoiskirjapalkinnon perinnettä.

Raatiin kuuluvat toimittajat Suvi Ahola, Arla Kanerva, Sanna Kangasniemi ja Antti Majander (pj.) ja kirjailija Eino Santanen sekä tunnustuksen viime vuonna romaanilla Rajamaa voittanut Terhi Kokkonen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat