Tässä on dokumenttikuvaamisen taidonnäyte – Elizabeth Lo seuraa istanbulilaisia kulkukoiria taitavasti niiden omalta tasolta - Kulttuuri | HS.fi

Tässä on dokumenttikuvaamisen taidonnäyte – Elizabeth Lo seuraa istanbulilaisia kulkukoiria taitavasti niiden omalta tasolta

Dokumentaristi Elizabeth Lo antaa koirien olla koiria.

Elizabeth Lo kuvasi dokumenttinsa itse. Hän pääsi ihmeen lähelle koiria, jotka eivät näytä edes huomaavan kameraa tai kuvaajaa.

19.11.2021 2:00 | Päivitetty 19.11.2021 10:00

Istanbulissa kulkukoiria ei saa tappaa eikä vangita. Viime vuosisadalla niistä yritettiin päästä eroon, mutta massateurastus herätti niin laajoja vastalauseita, että koirien oikeudet kirjattiin lakiin.

Se selviää Elizabeth Lon dokumentin Istanbulin koirat (USA 2020) alussa. Kovin paljon muuta tietoa siitä ei ilmenekään. Lo seurasi koiria niiden omilla ehdoilla Istanbulin syrjäkujilla ja pääkatujen ihmisvilinässä.

Lo kuvasi koiria enimmäkseen niiden omalla tasolla. Ihmisistä näkyy lähinnä jalkoja polvien paikkeilta. Ihmisten puhe on satunnaista ja kuuluu usein kuvan ulkopuolelta. He eivät todellakaan ole pääasia.

Kun koirat ovat pääroolissa, niin aika usein seurataan niiden takapäitä. Muutenkaan koirat eivät ole häveliäitä vaan toteuttavat tarpeitaan keskellä kaupunkia.

Lo kuvasi dokumenttinsa itse. Hän pääsi ihmeen lähelle koiria, jotka eivät näytä edes huomaavan kameraa tai kuvaajaa. Myös katujen tungos lienee asettanut paikoin haasteita. Istanbulin koirat onkin dokumenttikuvaamisen taidonnäyte.

Eläindokumenttina Lon elokuva on vastakohta Disneyn 1950-luvun luontodokumenteille, joissa valtavasta filmimäärästä leikkaamalla villieläinten käytös saatiin näyttämään inhimilliseltä, melkein kuin animaatioiden hiirien ja ankkojen.

Hongkongissa syntynyt mutta amerikkalaistunut Lo antaa koirien olla koiria. Eivätkä ne läheskään aina tee mitään kovin mielenkiintoista, vaikka satoja tunteja kuvaa on tiivistetty vähän päälle tuntiin.

Eläindokumentit näyttävät yleistyvän. Viktor Kossakovskin sikadokkari Gunda (2020) oli myös festivaalihitti. Ensi viikolla Amsterdamin isolla Idfa-dokumenttifestivaalilla saa ensi-iltansa Vedette (2021), jonka tähtenä on sveitsiläinen lehmädiiva.

Kaikki kolme tarjoavat hienoja kuvia ilman ihmisten ongelmia tai edes selostusääntä.

Istanbulin koirissa nousee välillä esiin myös joukko katulapsia. Puheenpätkästä paljastuu, että pojat ovat syyrialaisia pakolaisia. Heitäkin Lo katsoo koirien kulmasta.

Välillä muistuu mieleen ihmisten todellisuus koirien ympärillä. Koirien lain suojelema erikoinen asema Turkissa perustelee dokumentin kuvaamisen siellä.

Ollaan kuitenkin presidentti Erdoğanin hallitsemassa Turkissa. Taustalla radiosta kuuluu uutinen kansanäänestyksestä, jossa presidentin valtaa lisättiin vuonna 2017. Koiriin keskittyminen siinä poliittisessa tilanteessa tuntuu hieman todellisuuspakoiselta.

Tai ehkä se on hurtti tapa muistuttaa, että kohta koirien oikeudet voivat olla Turkissa paremmalla tolalla kuin ihmisten.

Teeman elokuvafestivaalin ohjelmistoa.

Istanbulin koirat, Teema klo 20.01 ja Yle Areena.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat