Virginia Woolfin näköispatsaan sijoittamisesta joen varteen syntyi riita Lontoossa - Kulttuuri | HS.fi

Virginia Woolfin näköispatsaan sijoittamisesta joen varteen syntyi riita Lontoossa

Paikallisen järjestön mukaan patsaan pystyttäminen jokirantaan osoittaa ”huonoa makua”, ja rahoittajataho väittää, että muistomerkki yritetään piilottaa.

Kirjailija Virginia Woolfille (1882-1941) suunniteltu näköispatsas sijoitettuna maisemaan.

21.11. 15:42

Kirjailija Virginia Woolfista on suunniteltu näköispatsasta, jossa kirjailija istuu penkillä ja katselee Thames-joelle. Osa paikallisista toimijoista on kuitenkin nostanut esiin huolen patsaan paikasta, sillä Woolf teki itsemurhan hukuttautumalla jokeen.

Asiasta kirjoittaa The Guardian.

Taiteilija Laury Dizengremelin suunnittelema patsas on määrä sijoittaa joen rantaan Richmondiin, Lontoon lounaisosaan, alueelle, jossa Woolf asui vuosikymmenen vuodesta 1914 eteenpäin.

Richmondin paikallisia rakennuksia ja luontoa vaaliva järjestö Richmond Society ei halua patsasta joen rantaan. Järjestön mukaan sijainnin voi tulkita osoittavan ”huonoa makua”, kun ottaa huomioon kirjailijan kuolintavan. Järjestö on ehdottanut patsaalle vaihtoehtoisia sijainteja alueelta.

Aurora Metro -niminen paikallinen kustantamo, joka on kampanjoinut patsaan puolesta, on tulkinnut, että järjestö yrittää siirtää patsaan pois näkyvältä paikalta:

”Richmond Societyn yritykset siirtää patsasta, jonka sijoituspaikka on valittu monista käytännön syistä - - vaikuttavat yritykseltä työntää hänet pois näkyvistä”, kustantamon Charlotte Sparks sanoi Richmondin valtuustokokouksessa, jossa aihetta käsiteltiin.

”Patsaan tarkoitus on juhlistaa elämän moninaisuutta ja rohkaista ihmisiä keskustelemaan mielenterveydestä, feminismistä, seksuaalisuudesta ja sukupuolesta. Niin ei voi tehdä, jos patsas piilotetaan jonnekin asuinalueelle”, hän jatkaa.

Paikallisviranomaiset tukivat kokouksessa patsaan alkuperäistä sijoittamista Thames-joen varteen, koska se voisi kannustaa keskusteluun mielenterveysongelmista.

The Guardianin mukaan kustantamon varainkeruu Woolf-patsasta varten sai liudan uusia lahjoituksia, kun Lontoossa paljastettiin viime vuonna kiistelty patsas tunnetusta feminististä, kirjailijasta ja filosofista Mary Wollstonecraftista. Yksi osa patsasta on alaston naisfiguuri, mikä suututti monet.

Lue lisää: Feminismin kantaäiti saa patsaan yli 200 vuotta syntymänsä jälkeen: ”Päätämme viimein tämän epäoikeuden­mukaisuuden”

Tuoreen selvityksen mukaan Lontoossa on yhä enemmän patsaita eläimistä kuin näköispatsaita nimetyistä naishenkilöistä.

Bloomsbury-ryhmän keskeisiin hahmoihin kuulunut Virginia Woolf teki itsemurhan hukuttautumalla Ouse-jokeen lähellä Itä-Sussexin kreivikuntaa Lewesia vuonna 1941 ollessaan 59-vuotias.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat