Netflixin historian kalleimmaksi mainostettu elokuva Red Notice on kehno kooste menneiden hittileffojen parhaista ideoista - Kulttuuri | HS.fi

Netflixin historian kalleimmaksi mainostettu elokuva Red Notice on kehno kooste menneiden hittileffojen parhaista ideoista

Red Notice on lähtenyt tekemään parasta tulosta, ei parasta lopputulosta.

Elokuvan epäonnistunein osuus on sen kehyksenä toimiva buddy-komedia. Booth (Ryan Reynolds, oik.) ja Hartley (Dwayne Johnson) kinaavat läpi toiminnan, kuten kaavaan kuuluu.

23.11. 2:00 | Päivitetty 23.11. 10:28

Toiminta

Red Notice ★★

USA 2021

Netflix (K13)

Netflix-elokuva Red Notice pakkaa sisäänsä toimintaa, komediaa ja seikkailua. Paketti tuntuu siltä kuin tekijöinä olisivat viihdyttämisen ammattilaisten sijaan olleet menneitä hittielokuvia menestysalgoritmiksi työstäneet matemaatikot.

Pääosia näyttelevät Dwayne Johnson ja Ryan Reynolds, jotka talouslehti Forbes vuoden alussa listasi eniten ansaitsevien näyttelijöidensä listauksessa ykköseksi ja kakkoseksi.

Reynolds näyttelee ”maailman toiseksi parasta” taidevarasta Nolan Boothia. Tällä on tähtäimessään mittaamattoman arvokkaat Kleopatran munat, fiktiiviset taideaarteet. Johnson taas näyttelee hänen perässään olevaa FBI:n profiloijaa John Hartleya.

Viimeisimmän vinkin Boothin olinpaikasta Hartley on saanut Lähettinä tunnetulta maailman parhaalta taidevarkaalta. Lähettiä näyttelee Gal Gadot, jonka Forbes rankkasi vuosi sitten kolmanneksi eniten tienaavaksi naisnäyttelijäksi.

Näyttelijöiden palkkiot ovat varmasti yksi syy siihen, että Red Notice on Netflixin historian kalleimmaksi mainostettu elokuva.

Uutiset kertovat, että ainakin katsojalukujen valossa elokuva on jo saanut rahoilleen vastinetta. Se teki avausviikonloppunaan kaikkien aikojen katsojaennätyksen Netflixin elokuvakategoriassa. Palvelun mukaan elokuvaa katsottiin perjantaista sunnuntaihin 148,72 miljoonaa tuntia.

Oikeastaan elokuvaa ei tarvitsisi katsoa minuuttiakaan, sillä kokonaisuus on jo tavallaan tuttu. Alusta haistaa Muumio-leffat, James Bondit ja Ocean’s-elokuvat. Jatkossa mieleen nousevat myös Indiana Jonesit ja National Treasuret.

Red Notice poimii surutta ideoita toisista elokuvista, sitten leikkaa ja liimaa ne yhteen muodollisesti päteväksi kokonaisuudeksi.

Kehnoin osuus on elokuvan kehyksenä toimiva buddy-komedia. Booth ja Hartley lähtevät yhdessä arvomunien perään ja kinaavat läpi toiminnan, kuten kaavaan kuuluu. Molemmat näyttelijät tuntuvat uusivan vanhoja roolejaan. Jähmeitä one-linereita huonommin toimivat ainoastaan kaksikon draamalliset avautumisen hetket.

Red Notice on Rawson Marshall Thurberin käsikirjoittama ja ohjaama. Mainion Dodgeball-komedian esikoisenaan tehnyt Thurber muistetaan myös vähemmän mainiosta komediasta We’re the Millers (2013) sekä katastrofielokuvasta Skyscraper (2018).

Thurber osaa kyllä kuljettaa kameraa ja rakentaa toimintaa. Omat oivallukset ja inhimillinen ote sen sijaan puuttuvat.

Red Notice on lähtenyt tekemään parasta tulosta, ei parasta lopputulosta. Ja silmäparien määrässä laskettuna se onnistui hankkeessaan.

Elokuvan naispääosaa, maailman parasta taidevarasta Lähettiä näyttelee Gal Gadot.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat