Venäläisdokumentissa kuunnellaan korona-ajan hätäpuheluita – Mukana on absurdia arjen huumoria mutta myös viesti yhteiskunnan vakavasta häiriötilasta - Kulttuuri | HS.fi

Venäläisdokumentissa kuunnellaan korona-ajan hätäpuheluita – Mukana on absurdia arjen huumoria mutta myös viesti yhteiskunnan vakavasta häiriötilasta

Hätäkeskuspäivystäjiksi ovat kaikesta päätellen valikoituneet Venäjän viilipyttymäisimmät naiset.

Dokumentti on kuvitettu hiljaisilla katunäkymillä Pietarista.

23.11. 2:00

Venäläisvanhus on kuullut, että yli 80-vuotiaille koronapotilaille ei ole sairaalassa tarjolla hoitoa vaan morfiinipiikki. Hätäkeskuksen päivystäjä rauhoittelee: ”Älkää katsoko liikaa uutisia, vain yhdet päivässä ja ottakaa päälle rauhoittavia.”

Keski-ikäinen nainen kysyy, eikö hän voisi rikkoa ulkonaliikkumiskieltoa viedäkseen kissan steriloitavaksi. ”En kestä enää kolmatta kiimaa!” Päivystäjä kehottaa pysymään kotona.

Tatjana Tšistovan napakka puolituntinen dokumenttielokuva Terveydeksi! (2020) koostuu korona-aikana kunnalliseen hätänumeroon soitetuista puheluista. Kuvituksena on käytetty autioita katunäkymiä.

Osa puheluista on absurdeja, arkipäivän mustaa komediaa, mutta monet sananvaihdot viestivät yhteiskunnan vakavasta häiriötilasta. Vanhusten hoitokodin asukas ilmoittaa, että henkilökunta on häipynyt. Äiti kysyy, mihin viedä lapsensa, kun hänen täytyy lähteä sairaalaan. Ruokapula vaivaa.

Monien silmissä hätäkeskuksen työntekijät ovat valtio itse, ja he valittavat heille asiasta kuin asiasta. Työhön ovat kaikesta päätellen valikoituneet Venäjän viilipyttymäisimmät naiset.

Terveydeksi!, Teema klo 0.45 ja Areena.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat