Kevin Spaceylle huima korvausvaatimus: House of Cards -sarjan tuotantoyhtiö vaatii häneltä yli 30 miljoonaa dollaria - Kulttuuri | HS.fi

Kevin Spaceylle huima korvaus­vaatimus: House of Cards -sarjan tuotanto­yhtiö vaatii häneltä yli 30 miljoonaa dollaria

Kevin Spacey erotettiin ahdistelusyytteiden vuoksi vuonna 2017 televisiosarjasta, jossa hän näytteli toista pääosaa.

Kevin Spacey kuvattuna vuonna 2013. Näyttelijää vaaditaan maksamaan korvauksia

23.11. 10:32

Näyttelijä Kevin Spaceya vaaditaan maksamaan korvauksia televisiosarja House of Cardsin tuotantoyhtiölle yli 30 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria (noin 28 miljoonaa euroa).

Muun muassa uutistoimisto AP ja Britannian yleisradioyhtiö BBC raportoivat, että välimiesoikeuden asettaman vetoomuksen mukaan Spaceyn on maksettava korvauksia tappioista, jotka aiheutuivat yhtiölle Spaceyn seksuaalirikossyytteiden vuoksi.

Kun useita ahdisteluepäilyjä tuli julki, Spacey sai potkut menestyksekkäästä Netflix-sarjasta, jonka tuotantoyhtiönä toimi Media Rights Capital (MRC).

MRC jätti maanantaina vetoomuksen Los Angelesin tuomioistuimeen, jossa sille haetaan vielä vahvistus. Vetoomuksen mukaan Spacey rikkoi tuotantoyhtiön kanssa tehtyä sopimusta ja yhtiön seksuaalista häirintää koskevia toimintatapoja.

Oscar-palkittu Spacey on ryvettynyt useissa ahdistelusyytöksissä, ja viimeksi alkuvuodesta 2020 hän vältti syytteet seksuaalisesta ahdistelusta.

Ensimmäinen ahdistelutapaus tuli julki lokakuussa 2017, kun näyttelijä Anthony Rapp syytti Spaceya vuonna 1986 tapahtuneesta seksuaalisesta ahdistelusta. Sen jälkeen julkisuuteen on astunut useita muitakin henkilöitä, jotka ovat syyttäneet Spaceya ahdistelusta. Ahdistelusyytöksiä tuli ilmi myös House of Cardsin tekijöiden joukossa.

Korvausvaatimus pohjautuu laskelmiin, joiden mukaan MRC-tuotantoyhtiölle aiheutui kymmenien miljoonien dollarien tappiot Spaceyn vuoksi.

Sarjan kuudennen tuotantokauden kuvaukset jouduttiin keskeyttämään vuonna 2017, kun ahdistelusyytökset tulivat julki ja Spacey erotettiin. Sarjan käsikirjoitusta kirjoitettiin uudelleen, sillä Spacey näytteli sarjan toista pääroolia. Kuudetta tuotantokautta myös lyhennettiin kahdeksaan jaksoon, kun jaksoja piti alun perin olla 13.

”Työntekijöidemme ja työympäristömme turvallisuus on äärimmäisen tärkeää MRC:lle ja siksi vaadimme vastuullisuutta”, tuotantoyhtiö sanoi lausunnossaan maanantaina AP:n mukaan.

Spaceyn edustaja ei ole vastannut AP:n kommenttipyyntöön. Hänen asianajajiensa mukaan Spaceyyn liittyvät syytteet eivät olleet olennainen tekijä tuotantoyhtiön kärsimissä tappioissa.

Lue lisää: Seksuaalirikossyytteissä ryvettynyt Kevin Spacey tekee pienen roolin italialaisessa elokuvassa

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat