Näyttelijä Eddie Redmayne ei ottaisi enää vastaan transnaisen roolia elokuvassa Tanskalainen tyttö – ”Se oli virhe” - Kulttuuri | HS.fi

Näyttelijä Eddie Redmayne ei ottaisi enää vastaan transnaisen roolia elokuvassa Tanskalainen tyttö – ”Se oli virhe”

Eddie Redmayne uskoo, että turhautunut keskustelu roolituksista jatkuu niin kauan kuin valta elokuva-alalla on jakautunut epätasaisesti.

Eddie Redmayne New Yorkissa vuonna 2019.

23.11. 12:36

Brittinäyttelijä Eddie Redmayne kertoi The Sunday Times -lehden haastattelussa, ettei ottaisi enää tänä päivänä vastaan transnaisen roolia Tanskalainen tyttö -elokuvassa. Hän esitti vuonna 2015 ensi-iltansa saaneessa elokuvassa tanskalaista taidemaalaria Lili Elbeä, joka on yksi ensimmäisistä sukupuolenkorjausleikkauksen läpikäyneistä ihmisistä.

”Tein roolin hyvin aikomuksin, mutta ajattelen, että se oli virhe”, Redmayne sanoo.

Redmaynen elokuvaroolia ylistettiin ja hän sai suorituksestaan Oscar-ehdokkuuden, mutta jo tuolloin cis-sukupuolisen näyttelijän valinta transrooliin herätti keskustelua.

Eddie Redmayne esitti taiteilija Lili Elbeä elokuvassa Tanskalainen tyttö.

Elokuvan ensi-illan aikaan vuonna 2015 Redmayne puolusti roolivalintaansa sanomalla, että kenen tahansa pitäisi saada näytellä mitä tahansa roolia, jos hän esittää sitä rehellisesti ja vastuullisesti. Sittemmin Redmaynen mieli on muuttunut ja hän on muun muassa väitellyt julkisesti Harry Potter ja Fantastic Beasts -kirjailijan JK Rowlingin kanssa transsukupuolisten ihmisten oikeuksista.

Brittinäyttelijä uskoo, että hänen osallistumisensa Tanskalainen tyttö -elokuvaan todennäköisesti lisäsi elokuvan näkyvyyttä ja suosiota. Silti hän ajattelee, että transnäyttelijöiden tulisi tulevaisuudessa tehdä tällaiset roolit eikä se ole mahdollista, ennen kuin valta alalla jaetaan oikeudenmukaisemmin.

”Turhautunut keskustelu roolituksesta johtuu siitä, että monilla ihmisillä ei edelleenkään ole tuolia pöydän ääressä", hän sanoi.

"Meidän pitää huolehtia siitä, että tilanne tasoittuu. Muuten nämä keskustelut jatkuvat."

Juttua muokattu 23.11. kello 13:23: Jutussa puhuttiin aiemmin sukupuolenvaihdosleikkauksesta, vaikka oikea termi on sukupuolenkorjausleikkaus.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat