Kadonneen valkoisen naisen syndrooma on edelleen arkipäivää Yhdysvalloissa, todistaa taitavasti koostettu HBO:n dokumentti Black and Missing - Kulttuuri | HS.fi

Kadonneen valkoisen naisen syndrooma on edelleen arkipäivää Yhdysvalloissa, todistaa taitavasti koostettu HBO:n dokumentti Black and Missing

Dokumentti esittelee katoamistapauksia muttei sorru tirkistelyyn. Fokus pysyy ongelman yhteiskunnallisessa ulottuvuudessa.

Natalie Wilson on perustanut yhdessä siskonsa Derrican kanssa Black and Missing -järjestön, joka auttaa kadonneiden omaisia saamaan poliisin, median ja yhteisön huomiota tapauksilleen.

24.11. 2:00

FBI:n tilastojen mukaan Yhdysvalloissa oli vuonna 2019 yli 600 000 kadonneeksi ilmoitettua henkilöä, heistä noin 40 prosenttia tummaihoisia, valtaosa mustia. Median ja poliisin huomio ei kuitenkaan kohdistu samalla tavalla tummaihoisiin kadonneisiin.

Kadonneen valkoisen naisen syndrooma (missing white woman syndrome) tehdään hyvin näkyväksi HBO:n perusteellisessa dokumenttisarjassa Black and Missing.

Kun valkoinen, nuori, kaunis ja vaalea nainen katoaa, on mediahuomio taattu. Kadonnut valkoinen nainen nähdään ideaaliuhrina, viattomana ja puhtaana, kertovat useat asiantuntijat dokumentissa. Tässä roolijaossa potentiaalisen rikollisen rooli on historiallisesti varattu mustille.

Useat kadonneet naiset joutuvat ihmiskaupan uhreiksi.

Neliosainen sarja seuraa Black and Missing -järjestön perustaneita Derrica ja Natalie Wilsonia, jotka auttavat kadonneiden omaisia saamaan poliisin, median ja yhteisön huomiota tapauksilleen. Heillä on takanaan oma tragediansa.

Dokumentti osoittaa, kuinka syvään rasismi on juurtunut yhdysvaltalaiseen lainvalvontajärjestelmään. Vaikka dokumentti käy läpi joitakin tapauksia omaisten kertomina, siinä ei ole tirkistelyn makua. Hyvin taustoitetun ohjelman fokus pidetään ongelman yhteiskunnallisessa ulottuvuudessa.

Black and Missing, HBO Max.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat