Helsinkiin aukeaa uusi kulttuuritila, joka nostaa esiin ”kaupallisesti järjettömiä” ideoita ja erikoisia esineitä – tulee vanhan pilailupuodin tiloihin - Kulttuuri | HS.fi

Helsinkiin aukeaa uusi kulttuuritila, joka nostaa esiin ”kaupallisesti järjettömiä” ideoita ja erikoisia esineitä – tulee vanhan pilailupuodin tiloihin

Unika-kulttuuritilaan halutaan erikoisia esineitä ja taiteen tiukimman määritelmän ulkopuolella olevia esityksiä.

Geumhyung Jeong on kulttuuritila Unikan ensimmäinen vierailija Small Tour -teoksellaan.

24.11. 13:37

WHS Teatteri Unionin yhteyteen Helsingin Kruununhakaan avataan viikonloppuna uusi galleria. Nykysirkusryhmä WHS avaa teatteritilansa viereen Unika-nimisen kulttuuritilan, joka pyrkii tuomaan esiin erikoisia esineitä sekä antamaan tilaa kamarimuotoisille esityksille ja performansseille.

WHS lupaa antaa tilan kaupallisesti järjettömille ja taiteen tiukimman määritelmän ulkopuolelle astuville ideoille, koska sen kaltaisia tiloja nykysirkusryhmä WHS:n mukaan tällä hetkellä Helsingistä puuttuu.

Tilan puutteeseen havahtui aluksi ryhmän sirkustaiteilija Ville Walo. Oikeastaan hänen keräilyharrastuksestaan koko galleriaidea sai alkunsa.

”Olen kerännyt kaikkea lähtien vanhoista elokuvalaitteista, mekaanisista äänilaitteista äänentallennuslaitteisiin.”

Toinen ponnin galleriaan syntyi Walon harmistumisesta siihen, että useimmiten pienet henkilökohtaiset keräilykokoelmissa olevat esineet ovat tietyllä tavalla kuolleita, koska suurempi yleisö ei koskaan näe niitä.

”Mielsin alusta asti keräilyharrastukseni taiteeksi, sillä kokoelmavalinnat ovat eräänlaisia taiteellisia valintoja, jotka halusin näyttää yleisölle, mutta tämänkaltaisille kokoelmien esittelyille ei juuri löydy tiloja.”

Inspiraationa näyttelyiden linjalle toimii iskulause: ”L’art est mort, Godard n’y pourra rien” (Taide on kuollut, eikä Godard voi sille mitään). Tiedotetekstin mukaan ”Kuolleiden taiteiden museo katsoo rohkeasti menneisyyteen. Kaikkiin niihin vaivalloisiin, varhaisteollisiin tai käsityömäisiin tuotantotapoihin, jotka nykyinen kulutuskulttuurimme on jo unohtamassa.”

Godard-sitaatissa, joka on maalattu myös galleriatilan ulkomainokseen motoksi, on Walon mukaan useita sisäkkäisiä viittauksia. Ajatus taiteen kuolemasta viittaa sekä koronapandemian aiheuttamaan kulttuurielämän lamaannukseen että vanhoihin esineisiin.

Walolle tärkeää on päästää ihmiset kokemaan esineet fyysisesti. Unikassa saakin WHS:n lupausten mukaan tirkistellä, katsella, kokeilla ja ihmetellä niin paljon kuin sielu sietää.

”Sinne voidaan laittaa esille mitä tahansa installaatioista perinteisempiin taidenäyttelyihin ja niihin on tarkoitus saada liitettyä aina niihin sopivia pieniä live-esityksiä, kuunnelmia tai vastaavia.”

Galleria pyrkii täysin epäkaupalliseen toimintaan.

”Se on meille tärkeää, koska se mahdollistaa juuri kokoelmien esittelyn sekä pienimuotoisten esitysten tekemisen. Mutta, jos joku haluaa jotain myydä ja joku jotain ostaa, niin voi sekin olla mahdollista.”

Taiteilijoiden kustannukset pyritään pitämään minimissään, ja mahdollisuuksien rajoissa WHS tukee galleriaan valittuja taiteilijoita taloudellisesti. Voittoa he eivät tavoittele.

Viikonloppuna avattavan gallerian ensimmäinen esiintyjävieras on korealainen Geumhyung Jeong teoksellaan Small Tour.

WHS:n jäsenet ovat ihastuneet korealaistaiteilijaan jo jokin aika sitten ja kutsuneet hänet esiintymään Suomeen WHS Teatteri Unioniin jo kaksi kertaa aiemmin. Hän esiintyy lauantaina ja sunnuntaina.

Jeong on luonut aivan omanlaisensa suhteen teknologiaan. Hänelle paristot ja johdot ovat samaa kuin maalarille maali. Pienten budjettien esityksissään hän luo hellän ja sensuaalisen suhteen esineisiin, mitä voi pitää poikkeuksena, sillä useimmiten teknologiaa käsittelevät taiteilijat tekevät kalliimpia spektaakkeleita.

”Jeong vie katsojat opastetulle kierrokselle erilaisten laitteiden luo.”

Walon mukaan Jeong sopii esiintyjänlaatunsa vuoksi erityisen hyvin gallerian ensimmäiseksi esiintyjäksi. Hän kun yhdistää esiintymisen ja suhteen teknologiaan – kaksi Unikan keskeistä ideaa.

Unika on perustettu WHS Teatterin vieressä vuodesta 1968 toimineen pilailupuodin tiloihin, jotka Walo ja hänen veljensä remontoivat viime kesänä.

”Uskon, että galleria tulee houkuttelemaan uusia ihmisiä performanssien yleisöiksi samalla tavalla kuin vuodesta 2014 toiminut WHS Teatteri on sekoittanut leffa- ja esitystaideyleisöjä keskenään.”

Geumhyung Jeongin Small Tour Unikassa (Siltavuorenranta 18) 27.11. klo 19 ja 28.11. klo 15.

Oikaisu 24.11. klo 13.47: Korjattu gallerian paikka. Se tulee Kruununhakaan, ei Kruunuvuorenrantaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat