Biisonimafia-huumoriryhmän elokuvahanketta seuraava realitysarja osoittautuu sympaattisemmaksi kuin aluksi näyttää - Kulttuuri | HS.fi

Biisonimafia-huumoriryhmän elokuvahanketta seuraava realitysarja osoittautuu sympaattisemmaksi kuin aluksi näyttää

Punkaharjun pojat -sarjassa painetaan eteenpäin enemmän tai vähemmän tee-se-itse-hengessä, kaveruus moottorina.

Biisonimafialla eli Eve Särkänteellä (vas.), Janne Kaperilla ja Kaitsu Rinkisellä on leffaidea. Se pyörii viritettyjen mopojen ympärillä.

25.11. 2:00 | Päivitetty 25.11. 12:53

Kymmenosainen realitysarja Punkaharjun pojat seuraa vuonna 2006 perustetun Biisonimafia-huumoriryhmän taiteilua unelmien ja konkurssiuhan välillä. Oma tuotantoyhtiö pyörii hädin tuskin, mutta haaveissa siintää silti oman elokuvan tekeminen.

Ensimmäisissä jaksoissa draamaa viritetään siitä, myöntääkö Suomen elokuvasäätiö tukea touhuun. Ihme on, jos myöntävät, tuumivat biisonimafialaiset itsekin. Kun leffaidea pyörii viritettyjen mopojen ympärillä, on pakko todeta, ettei kovin suuria odotuksia ole katsojallakaan.

Punkaharjun pojat -sarjan on tuottanut Rabbit Films, joka tunnetaan Duudsonien tuotantoyhtiönä. Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Pohjanmaan pojat antavat punkaharjulaisille vetoapua. Kun Biisonimafia onnistui saamaan oman ohjelmansa kymmenisen vuotta sitten Subille, oli Duudsoneilla silloinkin sormipuolensa pelissä.

Sittemmin Biisonimafia on jatkanut sketsiviihteen tekemistä Youtubessa ja saavuttanut jonkinlaista fanipohjaakin. Biisonimafia-kanavalla on tällä hetkellä yli kolmesataatuhatta tilaajaa, joten johonkin poppoon huumori ilmeisesti uppoaa.

Jos Biisonimafia-ryhmä on velkaa Duudsoneille, Jackassille ja Kummelille, on Punkaharjun pojat -sarjan esikuvat muualla.

Kyynikon silmin sarja on väkinäinen puffi ilmeisesti ensi vuonna ensi-iltansa saavalle elokuvalle. Lähemmässä tarkastelussa ohjelma osoittautuu kuitenkin paljon sympaattisemmaksi.

Päällimmäisinä mieleen tulevat leppoisista autonrassaajista kertova Latela (2013–) sekä Unelmia ja studiohommia (2019), jossa Mökkitie Recordsin kaveriporukka tekee musaa kuin makkaraa. Kaikissa painetaan eteenpäin enemmän tai vähemmän tee-se-itse-hengessä, kaveruus moottorina.

Punkaharjun poikien ytimessä hyrrää Biisonimafian perustajakaksikon Janne Kaperin ja Kai Rinkisen ystävyys. Kaperi on ryhmän tuottaja, resukauden Pentti Saarikoskea muistuttava Rinkinen jonkinlainen taiteellinen johtaja.

Filmaushaaveiden rinnalla kuljetetaan tarinaa sinnikkäistä omantienkulkijoista, jotka tekevät sitä, mitä haluavat. Naureskelun ja hölinän alta pilkottaa indietuotantojen tyly arki: kun jatkuva rahapula vaivaa, seuraavaksi uhkaa loppua usko itseen.

Sarjan nimi johtaa muuten hieman harhaan. Ohjelmassa tärkeä henkilö on tuottaja Eve Särkänne, joka pitää pakettia kasassa.

Punkaharjun pojat, TV2 klo 22.20 ja Areena. Oikaisu 25.11.2021 klo 10.10: Korjattu Janne Kaperin sukunimi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat