Kunnianhimoinen radiodokumentti Ahneuden anatomia tutkii piensijoittamista harhaisuuden ja narsismin tulokulmista - Kulttuuri | HS.fi

Kunnianhimoinen radiodokumentti Ahneuden anatomia tutkii piensijoittamista harhaisuuden ja narsismin tulokulmista

Henna Salakarin dokumentin päähenkilö on pörssipeliin imeytynyt tavis, jonka persoonallisuutta rikastumishaaveet ovat muuttaneet.

25.11. 2:00

Esseistinen radiodokumentti, jossa lähestytään jotakin suurta teemaa useasta suunnasta ja jätetään lopulliset johtopäätökset kuulijalle, on hieno genre. Valitettavasti se on nykyään hyvin ohut. Dokumentarismia hallitsevat yksitasoiset henkilödokumentit ja traagiset henkilökohtaiset tarinat.

Henna Salakarilla on vakavaa yritystä kapeaksi käyneen lajin elvyttämiseen teoksessaan Ahneuden anatomia. Siinä hän tutkii piensijoittamista suuruusharhaisuuden ja narsismin tulokulmista. Lisäksi teoksessa rinnastuvat pörssikurssien ja sivilisaatioiden romahdukset.

Tarina vie todelliseen maailmaan, jossa finanssimarkkinat ovat irtautuneet reaalitaloudesta. Yhdysvaltalaisnuorison keskeinen haave on tutkimusten mukaan rikastuminen. Todellisuudessa varallisuus kuitenkin keskittyy aina vain pienemmälle eliitille.

Sisällön lisäksi kunnianhimoa löytyy myös dokumentin toteutuksesta. Äänisuunnittelussa on särmikkäitä efektejä. Kertoja vaihtaa puheen välillä lauluksi ja rikkoo dokumenttikerronnan asiallisuutta nokkavuudellaan.

Lopputuloksesta olisi tullut vieläkin parempi pienellä viilauksella. Välillä fragmentaarista vyörytystä on liikaakin, välillä taas jumahdetaan liian pitkäksi toviksi yhteen teoksen elementtiin.

Päähenkilö on pörssipeliin imeytynyt tavis, jolle rahan kartuttamisesta tuli jopa hänen persoonallisuuttaan muokannut laahus. Hänen vaiheensa muistuttavat peliongelmaisten kertomuksia.

Haastattelu kuitenkin kuulostaa siltä kuin päähenkilö lukisi paperista omaa stooriaan. Se loitontaa kuulijaa sisällöstä.

Ahneuden anatomia, Radio 1 klo 22.05 ja Areena.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat