Helsingin yliopiston professorikato hellittää: Riikka Rossi valittiin kotimaisen kirjallisuuden professoriksi - Kulttuuri | HS.fi

Helsingin yliopiston professorikato hellittää: Riikka Rossi valittiin kotimaisen kirjallisuuden professoriksi

Tällä hetkellä Rossi on Suomen kirjallisuuden yliopistonlehtori Tampereen yliopistossa ja kotimaisen kirjallisuuden dosentti Helsingin yliopistossa.

Riikka Rossi aloittaa Helsingin yliopiston kotimaisen kirjallisuuden professorina ensi keväänä.

25.11. 13:55

Viime keväänä Helsingin Sanomat kertoi taiteiden tutkimuksen olevan pulassa Helsingin yliopistossa. Professorikato aiheutti huolta esimerkiksi kotimaisessa kirjallisuudessa ja musiikkitieteessä.

Kotimaisessa kirjallisuudessa kaksi vakituista lehtoria teki suunnilleen neljän ihmisen työt: omansa ja kahden professorin.

Nyt tilanne helpottaa ainakin hieman, sillä Riikka Rossi on valittu Helsingin yliopiston kotimaisen kirjallisuuden professoriksi eläkkeelle jääneen Jyrki Nummen tilalle. Tällä hetkellä Rossi on Suomen kirjallisuuden yliopistonlehtori Tampereen yliopistossa ja kotimaisen kirjallisuuden dosentti Helsingin yliopistossa.

Rossi aloittaa professorina keväällä, mutta tarkka aloitusajankohta ei ole vielä varmistunut.

Mikkelistä kotoisin oleva Riikka Rossi tutki vuonna 2007 väitöskirjassaan Le naturalisme finlandais – une conception entropique du quotidien (SKS) sitä, miten ranskalainen naturalismi tuli Suomeen, keskittyen Juhani Ahon, Minna Canthin, Teuvo Pakkalan ja K. A. Tavaststjernan teoksiin.

Muun muassa naturalismia ja realismia Rossi on myös opettanut Helsingin yliopistossa. Hän on tutkinut laajalti pohjoismaista ja ranskalaista naturalismia sekä kirjallisuutta ja tunteita.

Keväällä 2020 ilmestyi Rossin tutkimus primitivismistä. Teos Alkukantaisuus ja tunteet – Primitivismi 1900-luvun alun suomalaisessa kirjallisuudessa (SKS) analysoi erilaisia alkukantaisuuden tulkintoja Joel Lehtosen, Juhani Ahon, Maria Jotunin ja F. E. Sillanpään teoksissa maailmankirjallisuuden primitivismiin peilaten.

Lisäksi Riikka Rossi vetää Koneen säätiön hanketta Arktinen hysteria – oudot pohjoiset tunteet, joka tutkii tunteita ja tuntemuksia kertomuksissa pohjoisesta ja Suomesta ”Pohjolana” sekä tarkastelee näiden kertomuksien rakentamaa käsitystä suomalaisesta kansanluonteesta.

Lue lisää: Taiteiden tutkimus on pulassa Helsingin yliopistossa – Professorikato kuormittaa opettajia, opiskelijat jäävät vaille opetusta: ”Tilanne on raskas”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat