Raivotar ja hillitty herrasmies – Elokuvien nais- ja miespsykopaatteja määrittävät perinteiset sukupuoliroolimallit - Kulttuuri | HS.fi

Raivotar ja hillitty herrasmies – Elokuvien nais- ja miespsykopaatteja määrittävät perinteiset sukupuoliroolimallit

Harvinainen poikkeus on Basic Instinct -elokuvan Catherine Tramell.

Kathy Bates voitti roolisuorituksestaan Piina-elokuvan psykopaattina Oscarin ja Golden Globen.

26.11. 2:00 | Päivitetty 26.11. 10:30

Tänään perjantaina keskiyön kauhuelokuvana nähdään Stephen Kingin romaaniin perustuva Piina (1990). Siinä auto-onnettomuudesta toipuva kuuluisa kirjailija (James Caan) saa hoivaajakseen hartaimman ihailijansa. Kathy Batesin esittämä Annie Wilkes osoittautuu kuitenkin pian omistamishaluiseksi psykopaatiksi, joka on täysin tunteidensa vallassa elävä raivotar.

Piina-elokuvaa on mielenkiintoista verrata vuotta myöhemmin ilmestyneeseen Uhrilampaisiin (1991), jossa Anthony Hopkins tekee varsin karismaattisen psykopaatin roolin. Hänen esittämänsä sarjamurhaaja Hannibal Lecter on käytökseltään hillitty, lähes hurmaava herrasmies. Täydellinen vastakohta Annie Wilkesille.

Elokuvien mies- ja naispsykopaatteja koskevat perinteisesti eri säännöt. Rauhallista, harkitsevaista ja tunteensa tarvittaessa kurissa pitävää miespsykoa edustavat Hannibal Lecterin lisäksi muiden muassa Cape Fearin (1991) Max Cady (Robert De Niro) ja Sevenin (1995) John Doe (Kevin Spacey). He pystyvät ajoittamaan oman väkivaltaisuutensa tiettyyn, juuri heille sopivaan hetkeen.

Elokuvien naispuoliset psykopaatit saattavat olla älykkäitä, mutta aina he ovat myös voimakkaiden pakkomielteiden riivaamia, tunteidensa sokaisemia naisia, kuten Vaarallisen suhteen (1987) Alex Forrest (Glenn Close) tai trillerin Käsi joka kehtoa keinuttaa (1992) Peyton (Rebecca de Mornay). Heidän toimintaansa ohjaa yleensä vahva seksuaalinen motiivi.

Piinan Annie Wilkes on siinä mielessä erilainen hahmo, että häneltä vastaavanlainen motiivi puuttuu täysin.

Basic Instinctin (1992) Catherine Tramellissa (Sharon Stone) puolestaan poikkeuksellisesti yhdistyvät mies- ja naisspsykon piirteet. Hän on kylmän harkitsevainen, mutta hänellä on myös vahva sukupuolivietti.

Piina, Fox klo 24.00. (K16)

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat