Muotisuunnittelija Virgil Abloh on kuollut - Kulttuuri | HS.fi

Muotisuunnittelija Virgil Abloh on kuollut

Abloh oli Louis Vuittonin miesten muodin pääsuunnittelija.

Virgil Abloh, Louis Vuittonin miesten muodin pääsuunnittelija ja luksusvaatemerkki Off-Whiten perustaja, on kuollut 41-vuotiaana.

28.11.2021 21:43 | Päivitetty 28.11.2021 22:56

Muotisuunnittelija ja Louis Vuittonin miesten muodin taiteellinen johtaja Virgil Abloh on kuollut. Yhdysvaltalainen Abloh kuoli syöpään 41-vuotiaana.

Ranskalainen luksustuotteisiin keskittynyt yhtiö LVHM, jonka osa Louis Vuitton on, kertoi Abloh’n kuolemasta verkkosivuillansa. Abloh nousi Louis Vuittonin taiteelliseksi johtajaksi vuonna 2018.

”LVHM, Louis Vuitton ja Off-White ilmoittavat surun murtamina Virgil Abloh’n kuolleen pitkän, yksityisen syöpätaistelun jälkeen sunnuntaina 28. marraskuuta.”

Off-White on Abloh’n vuonna 2013 perustama italialainen luksusvaatemerkki.

”Virgil ei ollut vain nerokas suunnittelija, visionääri vaan myös mies, jolla oli kaunis sielu ja suurta viisautta”, sanoi LVHM:n toimitusjohtaja Bernard Arnault.

Monet julkisuuden henkilöt osoittivat sunnuntaina surunsa Abloh’n kuoleman johdosta.

Musiikkituottaja ja laulaja-lauluntekijä Pharrell Williams kertoi viestipalvelu Twitterissä sydämensä olevan särkynyt ja Abloh’n työn elävän ikuisesti. Abloh sanoi maaliskuussa vuonna 2020 The New York Timesin haastattelussa Williamsin inspiroineen häntä ja koko sukupolvea tummaihoisia nuoria ja artisteja.

”Virgil, olit lempeä, antelias, ajattelevainen luova nero”, kirjoitti Williams.

Myös näyttelijä Idris Elba ilmaisi surunsa Abloh’n liian aikaisesta kuolemasta.

”Toivoisin, että eläisimme maailmassa, jossa voisimme juhlia eläviä sen sijaan, että juhlimme heitä, kun he lähtevät. Lepää rauhassa veljeni, Virgil! Olit rakastettu”, kirjoitti amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Odell Beckham Jr.

Muotisuunnittelija Marc Jacobs kiitti Instagram-tilillään Ablohia kaikesta siitä, mitä hän on antanut maailmalle ja välitti suruvalittelunsa tämän läheisille.

Ablohilla ja hänen vaimollaan Shannon Abloh’lla oli kaksi lasta.

Abloh syntyi Yhdysvalloissa, Chicagon läheisessä Rockfordin kaupungissa 30. syyskuuta vuonna 1980. Hänen vanhempansa olivat muuttaneet Yhdysvaltoihin Ghanasta.

Muotilehti Voguen mukaan Abloh kiinnostui muodista opiskellessaan arkkitehtuuria Illinois Institute of Technology -yliopistossa Chicagossa. Vuonna 2009 Abloh ja tämän yhteistyökumppani, hip hop-artisti Kanye West, toimivat harjoittelijoina muotitalo Fendissä Roomassa.

Abloh myös toimi Westin ja rap-artisti Jay-Z:n vuoden 2011 Watch the Throne -albumin taiteellisena ohjaajana.

Abloh oli muotisuunnittelijan lisäksi myös dj, artisti ja huonekalusuunnittelija. Hän teki yhteistyötä urallaan musiikkiartistien ja vaatemerkkien, kuten Niken ja Jimmy Choon lisäksi myös esimerkiksi Ikean kanssa.

Työllään hän määritteli uudelleen sitä, millaista on olla nykyajan suunnittelija, vaikka hän joskus vavisuttikin vanhanaikaisempia muotipiirejä.

”Kun olin muotiviikoilla, ihmiset sanoivat, että ’tuo ei ole muotia’”, kertoi Abloh The Observerille vuonna 2019.

Urallaan afroamerikkalainen Abloh ajoi myös systemaattista muutosta muotimaailman jämähtäneisiin ennakkoluuloihin ja asenteisiin.

”Voimani on näyttää tummaihoisten lahjakkuutta”, kertoi hän britti-Voguelle viime vuonna.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat