Prinsessa Ruususena tanssineelle Violetta Kellerille Outi ja Jan Vapaavuoren säätiön tanssipalkinto - Kulttuuri | HS.fi

Prinsessa Ruususena tanssineelle Violetta Kellerille Outi ja Jan Vapaavuoren säätiön tanssipalkinto

Joka toinen vuosi jaettava palkinto myönnettiin nyt toista kertaa. Palkinto voidaan myöntää alle 25-vuotiaalle Kansallisbaletin tanssijalle, joka on osoittanut ainutlaatuista kyvykkyyttä sekä klassisen baletin että nykytanssin saralla.

Violetta Keller ja Sergei Popov tanssivat Pähkinänsärkijässä ja Hiirikuninkaassa.

29.11.2021 10:42

Suomen kansallisbaletin 1. solistitanssija Violetta Keller on saanut Outi ja Jan Vapaavuoren säätiön tanssipalkinnon. Keller vastaanotti 5 000 euron suuruisen palkinnon Pähkinänsärkijän ja Hiirikuninkaan esityksen yhteydessä Kansallisoopperan ja -baletin näyttämöllä lauantaina.

Palkinnon luovuttivat palkintolautakunnan puheenjohtaja Outi Vapaavuori ja Kansallisbaletin taiteellinen johtaja Madeleine Onne. Palkintolautakuntaan kuuluivat Vapaavuoren ja Onnen lisäksi tähtitanssija Eun-Ji Ha sekä vastaava balettimestari Ingrid Němečková.

Violetta Keller

Palkintolautakunnan perustelujen mukaan 21-vuotias Violetta Keller kiinnitti huomiota jo ensimmäisenä työvuotenaan Kansallisbaletin nuorisoryhmässä. Lautakunnan mukaan Kansallisbaletti voi olla ylpeä hänestä tanssijakuntansa jäsenenä.

”Nuoresta iästään huolimatta hän on osoittanut kypsyyttä tanssijana niin klassisen baletin kuin nykytanssinkin rooleissa ja suorastaan hypnotisoi katsojan tanssiessaan sekä abstrakteissa että tarinallisissa baleteissa”, palkintolautakunta perustelee.

Violetta Keller aloitti vuonna 2018 Kansallisbaletin nuorisoryhmässä, josta hän siirtyi pääryhmään 2019. Keller nimitettiin ensimmäiseksi solistitanssijaksi hänen debytoidessaan Prinsessa Ruusunen -baletissa Auroran roolissa 2021. Hän on suorittanut balettiopintonsa Münchenin musiikki- ja näyttämötaiteen yliopistossa 2013–2018 ja Ballett-Meister-Schulessa Saksan Siegenissä 2004–2013.

Keller on tanssinut Pähkinänsärkijän ja Hiirikuninkaan sekä Prinsessa Ruususen pääroolien lisäksi muun muassa Rowenan roolissa Val Caniparolin baletissa Jekyll & Hyde ja keskeisessä duossa Alexander Ekmanin COW:ssa.

Joka toinen vuosi jaettava Outi ja Jan Vapaavuoren säätiön palkinto myönnettiin nyt toista kertaa. Palkinto voidaan myöntää alle 25-vuotiaalle Kansallisbaletin tanssijalle, joka on osoittanut ainutlaatuista kyvykkyyttä sekä klassisen baletin että nykytanssin saralla. Saajan tulee olla arvostettu työntekijä omassa työyhteisössään ja hyvä edustaja Suomen kansallisbaletille niin Suomessa kuin ulkomailla kansallisuudestaan riippumatta. Palkinnon sai vuonna 2019 Atte Kilpinen.

”Tanssitaide on kulttuurimuoto, jossa itsensä ilmaisu, esteettisyys ja urheilullisuus yhdistyvät poikkeuksellisen hienosti. Lisäksi baletti on ollut aikanaan merkittävä harrastus itselleni. Toivomme, että voimme tämän palkinnon avulla osaltamme innostaa ja kannustaa nuoria tanssijoita etenemään urallaan”, Outi Vapaavuori sanoo tiedotteessa.

Violetta Keller Prinsessa Ruususessa yhdessä Michal Krčmářin kanssa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat