”Mahtavan suomalaisbasson viimeinen hengenveto”, uutisoi musiikkisivusto: Moni julkisuuden henkilö on joutunut lukemaan uutisen omasta kuolemastaan, nyt saman koki Matti Salminen - Kulttuuri | HS.fi

”Mahtavan suomalaisbasson viimeinen hengenveto”, uutisoi musiikkisivusto: Moni julkisuuden henkilö on joutunut lukemaan uutisen omasta kuolemastaan, nyt saman koki Matti Salminen

Virheellisen uutisen Matti Salmisen kuolemasta ehti välittää esimerkiksi Wiener Zeitung.

Wiener Zeitung oikaisi virheellisen kuolinuutisen Matti Salmisesta. Logossa luki kuvakaappauksen hetkellä yhä ”muistokirjoitus”.

30.11.2021 2:00 | Päivitetty 30.11.2021 10:07

”Raportit: mahtavan suomalaisbasson viimeinen hengenveto. Suuri suomalaisbasso Matti Salminen kuoli tänään Zürichissä 76-vuotiaana, kertovat ystävät ja kollegat.”

Näin hätkähdyttävästi alkoi klassista musiikkia kärkkäästi seuraavan Slipped Disc -sivuston sittemmin poistettu uutinen. Sivustoa pitää kokenut brittiläinen musiikkitoimittaja Norman Lebrecht. Muistokirjoitus julkaistiin pian myös Wiener Zeitungissa.

Tämä toimittaja luki tietoja vapaapäivällään ällistyneenä: vastahan 76-vuotiaan Salmisen kanssa puhelimessa puhuttiin, kun tarkistin häneltä erästä faktaa puolen vuosisadan takaisesta tapahtumasta.

Onneksi Salminen korjautti uutisen pian Facebookin artistisivunsa julkisessa päivityksessä. ”Hyvät ystävät, Facebookissa liikkuva huhu on perätön. Istun tyytyväisenä Helsingin kodissani syöden joulutorttua”, hän kertoi suomeksi ja saksaksi.

Helpottuneita kommentteja sateli ystäviltä, kollegoilta ja faneilta viestin alle pian sadoittain.

Salminen jatkaa aiheesta puhelimitse HS:lle.

”Tuossa vaimo sanoo taustalta, että eihän se ole edes sairas. Huhu ilmeisesti lähti liikkeelle erään fanin toimesta, joka väärinkäsityksensä johdosta kirjoitti pitkän muistokirjoituksen urastani englanniksi ja saksaksi internetiin.”

Wiener Zeitung julkaisi oikaisun otsikolla ”Matti Salminen ist nicht tot” eli ”Matti Salminen ei ole kuollut”, joskin logoksi oli yhä jäänyt ”muistokirjoitus”.

Virhettä selitettiin väärän tiedon nopealla leviämisellä verkossa myös Slipped Disc -sivustolle, jota Wiener Zeitung pitää yleensä luotettavana.

Matti Salminen on aikamme arvostetuimpia bassoja.

Salminen ei tietenkään ole ensimmäinen julkisuuden henkilö, joka lukee kuolemastaan hyvissä voimissa.

Kirjailija Mark Twainille näin tapahtui vuonna 1897. ”Tieto kuolemastani on liioittelua”, hän totesi journalistille, ja myöhemmin lause mehustui tunnetumpaan muunnelmaan ”tiedot kuolemastani ovat suuresti liioiteltuja”.

Kirjailija Ernest Hemingway koki saman vuonna 1954. Hengenlähtö oli todella lähellä kahdessa lähes perättäisessä lento-onnettomuudessa Afrikassa. Pahasti loukkaantunut Hemingway puolisoineen pääsi kuitenkin lopulta Entebbeen, jossa he saivat lukea lehtien jo julkaisemia muistokirjoituksia.

Suomalainen kapellimestarisuuruus Georg Schnéevoigt kuuli virheellisen kuolinuutisensa vuonna 1947. Samalla hän sai tietää, että Helsingin kaupunginorkesteri oli ehtinyt pitää minuutin hiljaisuuden entisen taiteellisen johtajansa kunniaksi.

”Miksi niillä on niin kiirus, ei minulla ole vielä ollut aikaa kuolla”, Schnéevoigt ihmetteli. Ilouutisen kuultuaan orkesteri ehdotti minuutin meteliä.

Huhun taustalla lienee ollut Schnéevoigtin vakava sairaus, johon hän menehtyi myöhemmin samana vuonna.

Verkkoaikana kuolinhuhut leviävät valtavalla nopeudella. Kuolemastaan ovat saaneet lukea esimerkiksi Jon Bon Jovi, Eminem, Matt Damon, Jim Carey sekä monet muut.

Ennenaikaisia kuolinuutisia päätyy joskus valtavirtamediaankin yllättäviä reittejä.

Helsingin Sanomissa opiskeltiin aikoinaan uutta toimitusjärjestelmää koejutuilla suljetussa järjestelmässä, josta ei pitänyt olla yhteyttä oikeaan julkaisujärjestelmään. Mutta niinpä vain julki meni – muutamaksi minuutiksi verkossa – mielikuvitustaan käyttäneen kollegan kuvitteellinen harjoitusjuttu, jonka mukaan ”Lasse Virénin kalmo on löytynyt Mäntsälästä”.

Päätoimittaja soitti heti anteeksipyynnön Virénille, joka suhtautui asiaan hyväntahtoisen humoristisesti.

Suurissa medioissa tiedetään nettihuhujen epämääräisyys, joten yleensä faktantarkistus toki toimii.

”Kyllähän sitä tässä iässä vähän hätkähtää, kun lukee omasta kuolemastaan ja vielä Wiener Zeitungista”, Salminen ihmettelee.

”Mutta tämä nyt oli tällainen ennenaikainen aprillipila, kuten kollegani Raimo Sirkiä sanoi varmistuttuaan, että olen yhä elossa.”

Lue lisää: Kun Matti Salmisen oopperatyö vähenee, aikaa jää humppaan. (70-vuotishaastattelu vuodelta 2015).

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat