Kalevi Jäntin palkinnot Katri Naukarille, Sanna Puutoselle, Pauli Tapiolle ja Joonatan Tolalle - Kulttuuri | HS.fi

Kalevi Jäntin palkinnot Katri Naukarille, Sanna Puutoselle, Pauli Tapiolle ja Joonatan Tolalle

Kukin palkituista saa 18 000 euroa.

Katri Naukari, Sanna Puutonen, Pauli Tapio ja Joonatan Tola saivat Kalevi Jäntin palkinnon.

2.12.2021 10:00

Vuoden 2021 Kalevi Jäntin kirjallisuuspalkinnot on myönnetty Katri Naukarille, Sanna Puutoselle, Pauli Tapiolle ja Joonatan Tolalle. Palkintosumma on yhteensä 72 000 euroa, eli kukin palkituista saa 18 000 euroa.

Säätiön palkintolautakunnan puheenjohtaja on kanslianeuvos Satu Jäntti-Alanko ja jäsenet valtiotieteiden tohtori Anna Alanko, kriitikko Mervi Kantokorpi, professori Jyrki Nummi, kustantaja, fil. tri h.c. Touko Siltala ja runoilija, taiteilijaprofessori Saila Susiluoto.

Katri Naukari (s. 1984 Forssa) palkitaan esikoisromaanistaan Yhden puun tuho (WSOY). Naukarin matkakertomus on laaja esseistinen romaani maailmanlopun myyteistä, japanilaisesta estetiikasta, luksuskuluttamisesta, luontoterapiasta ja nykyihmisen omavalintaisesta yksinäisyydestä.

”Katri Naukari yhdistää elegantisti filosofisen ja esseistisen esitystavan romaanimuotoon, johon on upottanut lopun aikojen tarinansa”, palkintolautakunta perustelee.

Lue lisää: Katri Naukari yhdistää esikoiskirjassaan ilmastoahdistuksen ja autofiktion – Luontosuhteen käsittely on vaikeampaa kuin parisuhteen

Sanna Puutonen (s. 1989 Lapua) palkitaan esikoisteoksestaan Sydänmuuri (Otava). Novelleissaan Puutonen tuo rakennukset ja arkkitehtuurin yllättäviin, paikoin absurdeihin yhteyksiin ihmisen kanssa

”Sydänmuurin proosatekstit vievät ylvään teorian ja sattumanvaraisen elämän leikkauspisteeseen, sinne missä formaali suunnitteluprosessi kohtaa levottoman ihmisen. Sanna Puutosen esikoinen on avarien perspektiivien ja viileän komiikan onnellinen lapsi”, raati perustelee.

Lue lisää: Nainen muuttuu ovenkahvaksi Sanna Puutosen esikoisteoksessa – ja Alvar Aallon koetalo on ”vene, joka vuotaa keväisin”

Pauli Tapio (s.1986 Oulu) palkitaan toisesta runokokoelmastaan Tyhjä, suuri ja öinen (Poesia). Tapion ensimmäinen kokoelma Varpuset ja aika sai Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon.

Palkintolautakunta perustelee: ”Runoelmassa keinot ja rekisterit liikkuvat notkeasti, kieli vie taiturillisesti ylevästä koomiseen ja liikuttavaan. Rytmi on Pauli Tapion teoksen punainen lanka, viisas ja kerrostunut kokonaisnäkemys sen sydän.”

Lue lisää: Historia on mennyt pieleen, ihmiset ovat ahneita – Pauli Tapion runot ovat kuin Vanhan testamentin profeetan puhetta

Joonatan Tola (s.1983 Haukivuori) palkitaan esikoisromaanistaan Punainen planeetta (Otava). Teos on osin arkistomateriaaliin perustuva romaani varsin kaoottisesta perheestä.

”Teos on tavallaan musertava, mutta ennen kaikkea odottamaton: koontitavaltaan, huumoriltaan ja siinä, mitä se kertoo ihmisen mahdollisuudesta selviytyä, toimia toisin kuin lapsuudenperheessä oli tapana ja jollakin tapaa antaa anteeksi”, palkinnon perusteluissa kerrotaan.

Lue lisää: Joonatan Tolan esikoisromaani käsittelee tuhoisia lähisuhteita mustan huumorin kautta, koska on pakko

WSOY:n pääjohtaja, professori Jalmari Jäntti ja rouva Hildur Jäntti perustivat vuonna 1942 säätiön ja kirjallisuuspalkinnon nuorena kuolleen poikansa muistoksi. Säätiön tarkoituksena on suomalaisen kaunokirjallisuuden edistäminen.

Kalevi Jäntin palkinnon on nyt saanut 131 kirjailijaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat