Yle lopettaa joukon suosittuja radio-ohjelmiaan – Näin Ylen radiokanavia myllerretään vuodenvaihteessa - Kulttuuri | HS.fi

Yle lopettaa joukon suosittuja radio-ohjelmiaan – Näin Ylen radio­kanavia myllerretään vuoden­vaihteessa

Ylen radio- ja audiopäällikkö Jonna Ferm kertoo, että lopetettujen ohjelmien tekijöille on tarjottu uusia tehtäviä Ylellä.

Yle Puheella aiemmin esitetty Politiikkaradio siirtyy Radio 1:een. Yle Puheesta tulee podcast-ohjelmia esittävä kanava.

30.11.2021 14:58 | Päivitetty 30.11.2021 16:13

Yle lopettaa tapahtumaurheilua lukuun ottamatta suorat lähetykset kokonaan Yle Puhe -kanavallaan vuodenvaihteessa 2021–2022. Ensi vuodesta lähtien kanava keskittyy esittämään Areenaan tehtäviä podcast-ohjelmia. Musiikin soittaminen lopetetaan kanavalla kokonaan, lukuun ottamatta yksittäisiin ohjelmiin liittyvää musiikkisisältöä. Yle Puheella ei myöskään jatkossa kuulla uutisia.

Samalla osa aikaisemmin Yle Puheella esitetyistä radio-ohjelmista siirtyy Yle Radio 1:n puolelle. Tällaisia ovat muun muassa Politiikkaradio ja Ruben Stiller. Sen sijaan esimerkiksi suorina lähetyksinä tehdyt Puheen aamu, Akti ja Puheen iltapäiväkerho loppuvat vuodenvaihteessa kokonaan.

Yle itse tiedotti merkittävästä radiouudistuksesta maanantaina. HS uutisoi uudistussuunnitelmista jo viime huhtikuussa ja kertoi tuolloin, että tieto kanavan täysin uusiksi laittamisesta oli Yle Puheen työntekijöille aluksi šokki.

Radio- ja audiopäällikkö Jonna Ferm sanoo nyt, että tunnelmat talon sisällä ovat rauhoittuneet alkujärkytyksen jälkeen.

”Käsittääkseni ilmapiiri on nyt hyvä. Olemme tarjonneet töitä kaikille tekijöille, jotka ovat työsuhteessa Yleen, eli Yle Puheen juontajille ja tuottajille. Tekijöitä on kuunneltu siitä, mikä voisi heidän mielestään olla kiinnostavaa sisältöä tehdä. Ymmärrän alkušokin, kun ihmisillä ei ollut vielä tietoa selkeistä työnkuvista. Nähdäkseni henkilökunta odottaa uusia haasteita aika innolla”, Ferm sanoo.

Puheen Aamun yhtenä kolmesta juontajasta toimiva Alina Kulo on yksi heistä, joiden nykyinen ohjelma loppuu ja tekijätiimi hajoaa.

Puheen Aamun tiimi, itse ohjelma ja ohjelman kuulijat ovat meille kaikille Puheen Aamun tekijöille kovin tärkeitä, joten ohjelman lopettaminen on haikeaa ja kirpaisee henkilökohtaisella tasolla”, Kulo sanoo.

”Minulle – ja varmasti monelle kuulijalle – suoran lähetyksen lumo sekä juontajien ja kuulijoiden vuorovaikutus on FM-radion parasta antia. Tätä tulen ikävöimään uudistuneessa Yle Puheessa.”

Kulo kertoo, että hänen, Anna Cadian ja Juhani Kenttämaan muodostamaa kolmikkoa ei jatkossa kuulla yhdessä Ylen taajuuksilla.

”Itse jatkan Ylellä muissa hommissa ja olen tyytyväinen siihen, että työt jatkuvat”, Kulo kertoo omista tulevaisuudensuunnitelmistaan.

Käytännössä uudistus tekee Yle Puheesta aivan erilaisen radiokanavan, kuin mihin on totuttu. Puheella ei ole enää selvästi määriteltyä kohderyhmää tai kanavaprofiilia, vaan siitä tulee perinteisten radiotaajuuksien puolella paikka, jossa lähtökohtaisesti kaikki Areenaan tehtävä podcast-sisältö lähetetään.

Jonna Fermin mukaan uudistukseen on päädytty, koska äänisisällön kulutus kasvaa tällä hetkellä digitaalisilla alustoilla.

”Ylen radiokanavat kokonaisuudessaan tavoittavat tällä hetkellä 52 prosenttia suomalaisista. Kysymys on, mitä audiosisältöä tarjoamme toiselle puolelle suomalaisista. Kun lisäämme podcast-ohjelmien tekemistä, meillä on entistä enemmän hyvää audiosisältöä, jolle ei ole ollut paikkaa perinteisessä radiossa”, Ferm sanoo.

Yle uudistaa kahden radiokanavansa profiilia merkittävästi.

Suorina lähetyksinä tehtyjen Puheen kolmen profiiliohjelman Aamun, Aktin ja Iltapäiväkerhon lisäksi vuodenvaihteessa loppuvat ohjelmista myös Lindgren & Sihvonen, Juuso Pekkinen, Kysy mitä vaan, Naisasiatoimisto Kaartamo & Tapanainen ja Mahadura & Özberkan. Viimeiset lähetysvirtaohjelmat kuullaan Yle Puheella 23. joulukuuta.

Ferm sanoo, että ohjelmien loppuminen ei tarkoita sitä, että kanavan juontajilta loppuisivat työt.

”Toiset siirtyvät juontamaan muille Ylen radiokanaville, kuten Radio Suomeen ja Yle Radio 1:een. Toiset siirtyvät tekemään uusia podcast-ohjelmia, joita kuullaan Puheella.”

Esimerkiksi Juuso Pekkiseltä ja Mahadura & Özberkan -ohjelman tekijöiltä Susani Mahaduralta sekä Yagmur Özberkanilta kuullaan Fermin mukaan uutta podcast-sisältöä.

Ensi vuonna Yle aloittaa ison määrän uusia Areenaan tehtäviä podcast-ohjelmia. Ferm sanoo, että näistä ohjelmista tiedotetaan myöhemmin, mutta jo nyt uusista sisällöistä Ylen nettisivuilla on mainittu esimerkiksi Riku Rantala: M/S Mystery, jossa toimittaja Riku Rantala on ”laivamysteerien jäljillä”.

Myös tulevaisuudessa tapahtumaurheilun suorat lähetykset esitetään Puheella.

Vuodenvaihde tietää myös isoa muutosta klassisen musiikin kotina tunnetun Yle Radio 1:n sisältöön, kun Yle siirtää osan Puheen perinteisistä ohjelmista sen puolelle.

Eilen julkaistussa tiedotteessa Radio 1:tä kutsutaan ”entistä laajemmaksi kulttuurikanavaksi”, jonne keskitetään kulttuuriin ja yhteiskuntaan liittyvät ohjelmat ja niiden lisäksi päivittäinen tiedetunti.

Fermin mukaan tieto uudistuksesta on saanut erityisesti Radio 1:n kuulijoilta innokkaan vastaanoton.

”Siellä on toivotettu innolla esimerkiksi Politiikkaradio tervetulleeksi.”

Puheen osalta palaute on ollut kahtiajakoista. Osa on ollut innoissaan siitä, että kanavasta tulee jälleen puhtaasti puheradio. Osa jää kaipaamaan vanhoja ohjelmia. Ferm uskoo, että suurin palauteryöppy tulee vasta, kun muutos realisoituu vuodenvaihteessa vanhojen ohjelmien päättyessä.

”En väheksy yhtään sitä, että muutos voi tuntua ihmisistä isolta jutulta. Radion kaavioihin koskeminen aiheuttaa aina ihmisten arkeen muutosta.”

Lue lisää: Yle Puhe luopuu suorista lähetyksistään sekä musiikista ja keskittyy podcasteihin – Työntekijät ovat huolissaan tulevaisuudestaan

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat