Sihteeri Lisa Meckelburg-Mäkelä järjesti arkistokomeron, jonka sotkuisuus suututti Eljas Erkkoa: Työstä sai alkunsa Päivälehden arkisto

Lisa Meckelburg-Mäkelä näki jo nuorena maailmaa, ja kansainvälisyydestä oli hyötyä työssä Sanoma Oy:n toimitusjohtajan sihteerinä, kun Helsingin Sanomia kehitettiin uutismaiseksi laatulehdeksi.

Sanomalehti kuuluu yhä Lisa Meckelburg-Mäkelän päivään: ”Aloitan ensimmäiseltä sivulta ja luen, mitä Suomi nykyään puuhaa, niin politiikassa kuin taiteissa.” Seinän muotokuva pikkutytöstä esittää tytär Eeva-Marjaa. Sen maalasi Kari Suomalainen, jonka naapurina perhe asui 1960-luvulla.

| Päivitetty

Oltiin siirtymässä 1940-luvulta 1950-luvulle, kun ylioppilas Lisa Meckelburg palasi stipendiaattimatkalta Yhdysvalloista. Pohjois-Carolinan Winston Salem Collegessa oli kulunut vuosi.

”Palatessani olin vielä suurempi Suomen ystävä kuin lähtiessäni”, hän muistelee nyt. ”Aloin kunnioittaa tapojamme, suorapuheisuutta ja sitä, että ihminen voi viihtyä yksinäänkin. Siellä sitä ei ymmärretty lainkaan.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat