Pro Finlandia -palkittu Teemu Keskisarja: ”Ylikansallinen yhtenäiskulttuuri jyrää meitin – luultavasti jo tällä vuosisadalla” - Kulttuuri | HS.fi

Pro Finlandia -palkittu Teemu Keskisarja: ”Ylikansallinen yhtenäiskulttuuri jyrää meitin – luultavasti jo tällä vuosisadalla”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö myönsi Teemu Keskisarjalle ja yhdeksälle muulle suomalaiselle taiteilijalle ja kirjailijalle keskiviikkona Pro Finlandia -mitalin.

Teemu Keskisarja kertoo halveksivansa lähtökohtaisesti prenikoita. Nyt kun sellainen sattui omalle kohdalle, se tuntuu kuitenkin hyvältä, historioitsija myöntää.

1.12.2021 14:13

Suomen Leijonan ritarikunnan Pro Finlandia -mitalin saava Teemu Keskisarja, 50, on hämmästyttänyt tutkijaurallaan sekä tuotteliaisuudellaan että kirjojensa teemoilla.

Viimeisten viidentoista vuoden aikana hän on tehnyt tutkimuksia niin Mannerheimin huikentelevasta nuoruudesta kuin sarjamurhaaja Juhani Adaminpojasta. Hänen väitöskirjansa aihe oli eläimiin sekaantuminen 1700-luvun Suomessa.

Aiheiden raflaavuus on linjassa hänen suorasukaiseen julkisuuskuvaansa, jolla ei välttämättä kerätä pisteitä nykyisessä varovaisuutta korostavassa julkisessa keskustelussa.

Keskisarja on esimerkiksi harmitellut Karjalan ja erityisesti Petsamon menetystä Neuvostoliitolle sotien jälkeen. HS:n 50-vuotishaastattelussaan viime elokuussa hän oudoksui feministisen historiankirjoituksen ylilyöntejä, joskaan ei kiistänyt naisten kaltoinkohtelua.

”Suomen historiassa sorto ei ole perustunut juurikaan sukupuoleen vaan säätyyn”.

Keskiviikkona tasavallan presidentti Sauli Niinistö myönsi Keskisarjalle ja yhdeksälle muulle suomalaiselle taiteilijalle ja kirjailijalle Pro Finlandia -mitalin.

Tuore Pro Finlandia -palkittu historioitsija suhtautuu Suomen tulevaisuuteen pessimistisesti, suorastaan lohduttomasti. Maallamme ei ole paljon aikaa jäljellä.

”Äidinkielemme, ominaispiirteemme ja kansantaloutemme tuhoutuvat. Ylikansallinen yhtenäiskulttuuri jyrää meitin – luultavasti jo tällä vuosisadalla”, Keskisarja sanoo.

”Silti suomalaisuus ei ollut eikä ole tyhjänpäiväistä, siitä säilyy sirpaleita tulevaisuuden tuntemattomille ihmisyhteisöille.”

Keskisarja ei ole koskaan piilotellut kansallismielisyyttään, mutta hän kuvaa isänmaallisuuttaan ”suomikiihkoksi”, 1800-luvun fennomaanien tapaan.

”Myös ruotsin kieli on minulle rakas osa isänmaata. Vihaan siis vain englantia, internetin epäkulttuuria ja niin edes päin.”

Arvovaltaisilla palkinnoilla perinteisesti hiljennetään kriitikoiden ääni. Mitä ajattelet saamastasi valtion kunnianosoituksesta?

”Lähtökohtaisesti halveksin prenikoita. Mutta kun nyt se osui omalle kohdalle, niin kyllä rakkikoirasta myötäkarvaan silittäminen tuntuu mukavalta.”

Keskisarja ei osaa arvioida syitä, miksi hänelle myönnettiin palkinto.

”Kirjoitan tositarinoita niin hyvällä äidinkielellä kuin osaan. Ehkäpä se vaikutti myöntämiseen.”

Tällä hetkellä Keskisarjalla on työn alla teos 1740-luvun hattujen sodasta ja erityisesti vuonna 1742 Tuomarinkylän kartanon pihamaalla käydystä taistelusta.

Lue lisää: Johanna Rusanen-Kartano, Hannu-Pekka Björkman ja Teemu Keskisarja saavat Pro Finlandia -mitalit – katso kaikki palkitut HS:n hakukoneesta

Lue lisää: Suomen Valkoisen Ruusun suur­ristin saa korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Kari Kuusi­niemi – HS:n hakukone näyttää kunnia­merkin saaneet

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat