Palkittu toimittaja Najibullah Quraishi kertoo Afganistanista Talebanin paluun jälkeen - Kulttuuri | HS.fi

Palkittu toimittaja Najibullah Quraishi kertoo Afganistanista Talebanin paluun jälkeen

Reportaasi näyttää, miten Afganistanin naiset ja vähemmistöt ovat joutuneet pulaan, kun Taleban-järjestö palasi valtaan

Afganistanin talebanien tiedottaja Zabihullah Mujahid väittää, että liike haluaa muutoksia valistamalla, ei väkivalloin. Antautuneiden ruumiit ja kumiraipalla hakattujen mustelmat kertovat toista.

2.12.2021 2:00

Frontline-sarjan reportaasissaan Talibanien Afganistan kolminkertainen Emmy-voittaja Najibullah Quraisihi pyrkii hahmottamaan, missä Afganistan menee nyt, kun läntiset joukot ovat jättäneet maan. Naiset ja vähemmistöt ovat hätää kärsimässä.

Hopeahiuksinen naisasia-aktivisti Mahbuba Seraji päätti jäädä maahan, vaikka hänelle tarjottiin evakuointilentoa. Rohkeus on kunnioitettavaa, mutta hieman tuskaisin mielin Serajin haastattelua kuuntelee, kun aiemmin on nähty, miten helposti rynnäkkökiväärimiehet tukahduttivat naisten mielenosoituksen. Lisäksi Serajin luo saapuu nainen, joka kertoo tyttärentyttärensä kadonneen, oletettavasti pakotettuna avioliittoon talebanin kanssa. Kukaan ei voi tehdä mitään.

Pahimmassa hengenvaarassa ovat šiialaiset hazarat, joita talebanit pitävät vääräuskoisina. Osa heistä taisteli talebaneja vastaan ja uskoi lupauksiin aseensa luovuttaville annettavasta armosta, ja heidät teloitettiin. Pelko on siis todellinen, kun iäkäs nainen toteaa: ”Meillä köyhillä ei ole minne paeta, ja taleban on tulossa.”

Kolmimiljoonaiseen hazara-vähemmistöön lukeutui myös syyskuussa esitetyn dokumenttielokuvan Afganistan, minun maani (2021) keskushenkilö Mir Hussein.

Husseinin elämää seurattiin 20 vuotta, mutta Quraishin toimittajanura on tätäkin pidempi. Pitkä perspektiivi näkyy nyt otteina 10–15 vuoden takaisista videomateriaaleista. Katkelmissa nousee esiin keskeinen syy talebanien helpolle paluulle: heihin luotettiin enemmän kuin läntisten joukkojen tukemaan hallitukseen.

Ulkolinja: Talibanien Afganistan, TV1 klo 22.00 ja Yle Areena. (K12)

Afganistanin rohkeimmat naiset ovat osoittaneet mieltään talebanien valtaan paluun jälkeen, mutta rynnäkkökiväärimiehille he eivät voi mitään.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat