Nuoren Steven Spielbergin taidonnäytteessä kauhu- ja tie-elokuva kohtaavat - Kulttuuri | HS.fi

Nuoren Steven Spielbergin taidonnäytteessä kauhu- ja tie-elokuva kohtaavat

Kauhun kilometrit -elokuvassa säiliörekka vainoaa henkilöautoilijaa.

Kaupparatsu David (Dennis Weaver) on pulassa.

4.12.2021 2:00 | Päivitetty 4.12.2021 9:42

Jännitys

Kauhun kilometrit ★★★★

Duel, USA 1971

Teema klo 21.36 ja Yle Areena (12)

Asiakastapaamiseen matkustava kauppamatkustaja (Dennis Weaver) ajaa halki Mojaven autiomaan, jonka hiljaisilla teillä häntä alkaa vainota salaperäinen säiliörekka.

Jos aavikot avautuvat kuin Kelju K. Kojootin ja Maantiekiitäjän takaa-ajoissa, niin 24-vuotias ohjaajalahjakkuus Steven Spielberg kuvasi taidonnäytettään Bambin ja Godzillan kohtaamiseksi.

Kauhun kilometrien tarina on kuin taru. Spielberg luki, sihteerinsä kehotuksesta ja tämän ostamasta Playboysta, scifikirjailija Richard Mathesonin alkuperäistarinan ja pyysi tätä laatimaan käsikirjoituksen. Idea toteutui ABC:n viikoittaisessa televisioelokuvien sarjassa.

Kuvausaikaa myönnettiin niukat kuusitoista päivää, mutta prosessin yksityiskohtaisesti kuvasuunnitellut Spielberg tiesi, mitä teki. Hän työsti puhdasta elokuvakerronnan taitoa ilmentävän, tunteita vainoharhaisuudesta kauhuun välittävän merkkiteoksen. Tärkeimpiä yhteistyökumppaneita olivat kuvaajan ja leikkaajan ohella autojen stunttikuskit.

Spielberg osoitti, kuinka tuolloin toisarvoisena väheksytyn televisioelokuvan puitteissa voidaan tehdä taiteellisesti kunnianhimoista työtä. Kauhun kilometrit sai Yhdysvalloissa myönteisen vastaanoton, mutta Euroopassa siitä innostuttiin niin, että Spielberg kuvasi jälkikäteen lisäkohtauksia, jotta elokuva saatiin pidempänä myös teatterikierroksille.

Tämä versio nähdään nyt.

Spielberg teki vielä muutamia televisiotöitä ennen ensimmäistä teatterielokuvaansa Kovat ratsastajat (1974), joka esitetään Yle Teemalla 11. joulukuuta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat