Antoisa Keskusteluja kryptassa -podcast tarjoaa kiinnostavaa pohdintaa elämän suurista kysymyksistä - Kulttuuri | HS.fi

Antoisa Keskusteluja kryptassa -podcast tarjoaa kiinnostavaa pohdintaa elämän suurista kysymyksistä

Sarjassa kirjailija-toimittaja Elina Hirvonen tapaa Helsingin tuomiokirkon kryptassa kiinnostavia ihmisiä. Sarjaa voisi myös kutsua keskusteluiksi kuplasta, koska keskustelijat ovat yhteiskunnallisesti ja kulttuurisesti hyvin samalla viivalla.

Sarjan kymmenennessä jaksossa Silvia Hosseini (vas.), Elina Hirvonen ja Esa Saarinen puhuvat onnesta.

6.12.2021 2:00 | Päivitetty 7.12.2021 9:55

Nykyään hyvän keskusteluohjelman tuottamiseen ei enää tarvita Ylen isoa koneistoa ja hyvä niin. Toki yleisömäärät jäävät ilman Yleä yleensä pieniksi.

Pääkaupunkiseudun Kirkko ja kaupunki -median podcast Keskusteluja kryptassa tarjoaa hyvän mallin, joka on yhtaikaa äärimmäisen yksinkertainen ja silti ajaton ja antoisa. Kirjailija-toimittaja Elina Hirvonen tapaa Helsingin tuomiokirkon kryptassa kiinnostavia ihmisiä, joiden kanssa puhutaan elämän suurista kysymyksistä. Tuotantoyhtiö on Suna Vuoren Svart Helsinki.

Noin tunnin mittaisten keskusteluiden pääotsikot antavat suuntaa: rauha, rakkaus, onni, oikeudenmukaisuus ja niin edelleen. Vieraita ovat muun muassa Sirpa Kähkönen, Kirsi Piha, Juha Hurme ja Esa Saarinen tunnetuimpia mainitakseni. Hengellisistä asioista ei varsinaisesti puhuta, vaikka konteksti on kirkollinen.

Keskustelusarja on korona-ajan lapsi. Tarkoitus oli toteuttaa yleisötilaisuuksia, joista sitten tuotettaisiin podcast, mutta keväällä keskustelut piti järjestää ilman yleisöä. Syksyllä avattiin vihdoin ovet myös live-kuuntelijoille.

Podcastia kuunnellessa yleisön osuudella ei ole juurikaan merkitystä. Kryptan kaiku tuo siihen hienon lisäsävyn.

Keskusteluita on kaikkiaan 12, joten valinnanvaraa riittää omienkin fiilisten mukaan. Juuri nyt suosittelen aloittamaan ensimmäisestä jaksosta, jossa Pilvi Torsti ja Ali Jahangiri puhuvat rauhasta. Keskustelu on peräisin huhtikuulta, mutta silloin ei vielä voinut aavistaa, että Torstin kokemukset Bosnian sodasta 1990-luvulta olisivat taas surullisen ajankohtaisia.

Vähän kevyempää tunnelmaa taas on tarjolla kateus-keskustelussa, jossa käsikirjoittaja Anna Brotkin ja tietokirjailija Anu Partanen pohtivat oivallisesti ja rehellisesti aiheen merkitystä sekä yleisellä että henkilökohtaisellakin tasolla.

Mitä asioita tai keitä kadehdit? Voiko kateus olla joskus oikeutettua?

Kateudelle sopii hyvin jatkoksi häpeä, josta keskustelevat toimittaja Ruben Stiller ja kaupunginvaltuutettu Minja Koskela. Mikä on häpeän ja yhteiskuntaluokan yhteys? Mistä voidaankin hypätä Laura Kolben ja Auli Viitalan keskusteluun luokasta.

Vähän ironisesti sarjaa voisi kutsua keskusteluiksi kuplasta, koska sekä Hirvonen että keskustelijat ovat samalla viivalla yhteiskunnallisesti, kulttuurisesti ja enimmäkseen myös alueellisesti, ja siinä mielessä valinnat ovat yllätyksettömiä.

Mutta tämä on valittu linja eikä vähennä sarjan arvoa.

Keskusteluja kryptassa, Supla, Spotify, Soundcloud tai Apple. Oikaisu 7.12.2021 klo 9.55: Ohjelman nimi on Keskusteluja kryptassa, ei Keskusteluja kryptasta.

Ujuni Ahmedin (oik.), Kirsi Pihan ja Elina Hirvosen aiheena nelosjaksossa on ihmisen arvo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat