Ajankohtaisessa norjalaislyhärissä n-sana kärjistää baari-illan - Kulttuuri | HS.fi

Ajankohtaisessa norjalaislyhärissä n-sana kärjistää baari-illan

Kontekstin ulkopuolella -lyhytelokuva ottaa äärimmäisiä kierroksia osoittaakseen, miten nopeasti ja hallitsemattomasti nykyajassa keskustelut eskaloituvat.

Naapuripöytään kantautuva baarikeskustelu aiheuttaa riidan.

7.12.2021 2:00

Osuupa norjalainen lyhytelokuva Kontekstin ulkopuolella (2019) ajankohtaiseen saumaan. Det sporadiske filmkollektivetin toteuttamassa tarinassa kaveriporukan illanvietto kärjistyy kuin Ylen Sannikka-keskusteluohjelmassa konsanaan. Syynä on baaripöydässä lausutut n-sanat, jotka irtoavat kontekstistaan ja kantautuvat naapuripöytiin.

Äkkiä sitä ollaankin muina valtaojina ja ebrahimeina poteroissa, eikä vielä olla päästy edes w- tai c-sanoihin. Rasistikortin ja selittelyjen halkoessa ilmaa sopua on turha hakea. Näinhän tämä usein menee. On ylitetty raja, josta molemmat osapuolet tietävät, ettei paluuta ole. Tuloksena on keskustelun tukahtuminen, ehkä jopa jotain pahempaa

Lyhäri ottaa äärimmäisiä kierroksia osoittaakseen, miten nopeasti ja hallitsemattomasti nykyajassa keskustelut eskaloituvat.

Loppuratkaisu peräänkuuluttaa jotain sellaista, mikä tuntuu usein olevan jo tyystin unohtunut: kuuntelevaa ja yhteisymmärryksen rakentamiseen perustuvaa vuoropuhelua.

Uusi Kino: Kontekstin ulkopuolella, Teema klo 23.40 ja Areena.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat