Ruusutarhan pelastajat yrittävät houkutella keski-ikäistä yleisöä kliseisellä tarinalla - Kulttuuri | HS.fi

Ruusutarhan pelastajat yrittävät houkutella keski-ikäistä yleisöä kliseisellä tarinalla

Kukkadraama Ruusuntekijä on sympaattinen, ranskalainen kimppu itsestäänselvyyksiä.

Catherine Frot ja Marie Petiot hoivaavat kukkia elokuvassa Ruusuntekijä.

24.12.2021 12:38

Komedia

Ruusuntekijä (La fine fleur), ohjaus Pierre Pinaud. Pääosissa Catherine Frot, Manel Foulcog, Fatsah Bouyahmed, Marie Petiot, Olivia Côte. 95 min. K7. ★★

Rakastettu ranskalaisnäyttelijä, kaksi Ranskan Oscaria eli Césaria urallaan voittanut Catherine Frot on näytellyt lähes sadassa elokuvassa ja tv-sarjassa vuodesta 1975, joten hän on jo itseoikeutetusti niitä tähtiä, joiden varaan Ranskassa voi rakentaa elokuvia.

Frot onkin ollut erinomainen valinta ohjaaja Pierre Pinaudin toisen pitkän ohjaustyön Ruusuntekijä päärooliin, eikä ole suinkaan hänen vikansa, että elokuva koostuu lämmitetyistä tähteistä.

Frot esittää Eve Vernet’ä, joka on perinyt ison ruusutarhan isältään. Kunnioituksesta 15 vuotta sitten kuollutta isäänsä kohtaan Eve ei halua luopua tilasta, vaikka rahat ovat lopussa ja teollisesti johdettu naapuritarha vie ruusukilpailuissa kaikki palkinnot.

Eikä näytä hyvältä sekään, että apulainen Vera (Olivia Côte) hankkii tarhalle työntekijöiksi paikallisessa asuntolassa majailevia kuntoutujia, joilla ei ole hajuakaan ruusujen viljelystä. Samir (Fatsah Bouyahmed) on jääräpäinen kommunisti, Fred (Manel Foulcog) vanhempiensa hylkäämä ammattivaras ja Nadége (Marie Petiot) superarka nuori nainen.

Even koulutuksessa kaikki alkavat kuitenkin päästä hommasta, ja omasta elämästäänkin, jyvälle, mutta kun vastoinkäymiset silti jatkuvat, Eve alkaa miettiä, olisiko sittenkin jo paras antaa periksi ja myydä tarha lipevälle nousukkaalle.

Ruusuntekijä on kaikin puolin sympaattinen ja mukava elokuva, enkä lainkaan ihmettelisi, vaikka siitä lähivuosina tehtäisiin Hollywood-versio. Elokuvan suuri ongelma on kuitenkin se, ettei siinä ole mitään mitä ei olisi tehty lukuisia kertoja aiemmin.

Ja kun kyseessä on näin selkeä kliseekimppu, vaikka sitten ruusuinenkin, katsoja tietää jo alusta alkaen ei ainoastaan, miten tarina päättyy, vaan myös minkälaisia käänteitä siihen tulee.

Tiedättehän: pilviä, vähän aurinkoa, tosi mustia pilviä ja lopulta aurinkoa kirkkaalta taivaalta.

Ruusuntekijä on rakennettu näyttelijä Catherine Frotin varaan.

Catherine Frotin jämäkkä roolityö pitää Ruusuntekijää koossa. Hän tuo Eveen koko ajan pieniä vivahteita, jotka muistuttavat siitä, että näyttelijä luo tässä ihmistä, ei pelkästään kliseisen elokuvan hahmoa.

Ruusuntekijä on selkeää ranskalaista suuren yleisön elokuvaa, jossa tunnetun tähden avulla houkutellaan valkokankaan ääreen eritoten keski-ikäistä ja sitä vanhempaa yleisöä. Eihän siinä mitään, mutta ainekset saisivat kyllä olla tuoreempia ja omaperäisempiä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat