Voisiko PMMP olla tekemässä paluuta? Paula Vesala on esittänyt viikon sisään jo neljä PMMP-kappaletta, viimeksi torstain 40-vuotiskonsertissaan - Kulttuuri | HS.fi

Voisiko PMMP olla tekemässä paluuta? Paula Vesala on esittänyt viikon sisään jo neljä PMMP-kappaletta, viimeksi torstain 40-vuotis­konsertissaan

Savoy-teatterin syntymäpäiväkonsertti oli absurdin patrioottisten sävyjen ohessa ammattimaisen äänen ja valon juhlaa. Vesalan kesältä tuttu sädehtivä rentous ja välittömyys purivat lähietäisyydeltä.

Paula Vesala juhlisti 40-vuotissyntymäpäivää Savoy-teatterissa.

17.12.2021 14:26

Pop

Vesala 40 -juhlakiertue Savoy-teatterissa 16.12.

Tämän vuosituhannen sinivalkoinen ääni, Paula Vesala, täytti viikko sitten 40 vuotta.

Yksityisjuhlissa oli esiintynyt 2000-luvun suuri suomalaisyhtye PMMP, siis Vesala yhdessä Mira Luotin ja soittajien kanssa. Yhtye oli esittänyt Rusketusraidat, Kesäkaverit ja Maria Magdalenan.

Kun torstain Savoy-teatterin 40-vuotisjuhlakonsertissa kuultiin lisää PMMP:tä, tällä kertaa Lautturi, heräsi vaikutelma tuulen kääntymisestä – aiemmin soolourallaan Vesala on suorastaan vältellyt PMMP:n esittämistä.

Nyt täytyy vähän spekuloida. Vesala on julkaisemassa kolmannen sooloalbuminsa ensi vuonna. Mikäli hän kiertää levyn kanssa tyypilliset pari vuotta, voisiko PMMP:n paluukeikkoja odotella kesälle 2024 tai 2025? Vesala on kieltänyt paluun, mutta joko kertoimia jaetaan?

Nelikymppiskonsertin kärjen olisi kuvitellun perustuvan viikko sitten julkaistun irrottelevan ja luonnosmaisen ep-levyn materiaaliin.

Pikkulevyltä kuultiin yllättäen pelkkä nimikappale, joka runttasi menemään muistuttaen enemmän PMMP:stä kuin ehkä mikään aiempi Vesalan soolotuotannossa.

Kun illan sovituksissa ilmeni lähinnä maltillisia muutoksia, huomion vei Lautturin lisäksi kolmen kansallishenkisen lainan sikermä, jonka yhteys syntymäpäiviin jäi mystiseksi.

Keikan avannut rockpateettinen tulkinta Elegiasta vielä menetteli – haikeat veisusävyt ovat olleet Vesalan elovenaa halki uran.

Keskivaiheilla kuultu Satumaa kuulosti jo vaivaannuttavalta, konsertin lopun Finlandia-hymni pönäkkänä valintana silkalta Popedalta.

Absurdia hetkeä seuratessa nousi mieleen, vietettiinkö nyt syntymäpäivien sijaan takautuvaa itsenäisyyspäivää vai herättelikö Vesala henkiin Tuntemattoman sotilaan hahmoaan?

Gösta Sundqvistin jäämistöstä kuultiin Leevi and the Leavinsin joululevyltä tuttu Jouluksi mummolaan. Vesala kertoi kuulleensa Sundqvistin tyttäreltä, että versio olisi miellyttänyt maestroa.

Toteutuksena konsertti edusti nautittavan ammattimaista valon ja äänen juhlaa. Viimeistelty ja luonteva esitys tuntui areenatason tuotannolta survottuna Vesalan suosioon nähden aivan liian pieneen teatteriin.

Viime kesän konserteista tuttu sädehdintä, ilveily ja rennon railakas ote tarttuivat väkevästi lähietäisyydeltä. Sankarilla vaikutti olleen lavalla omat bileet, kun yleisö jökötti katsomossa untuvatakit sylissään, soittajat instrumenttiensa takana.

Hienon mutta paikoin laahaavan esikoisalbumin materiaali teki vielä jokin aika sitten Vesalan keikoista vakavia ja jämähtäneitä.

Nyt kappaleet kuten Uusia unelmia, jonka aikana laulaja piileskeli vitsikkäästi Savoyn portaiden kaiteen takana, tai hienosti hölskyneet Kysy mua ulos ja Muitaki ihmisii sekä ensivaikutelmaa parempi single Pahanilmanlinnut tehosivat mainioina.

Kohokohtiin lukeutuivat Vesalan "pöytälaatikkokappaleeksi" esittelemä tutkielma Takkipinon suojassa sekä soolotuotannon ehkä uljain yksittäinen teos, yhtenäiskulttuurista ja harhaisista odotuksista elektronista kollaasia luova Mul ei oo lapsuudensankarii.

Kerrottuun "överit kattoon" -lähtökohtaan nähden konsertin ilme oli yllättävän harras.

Irrottelevan uuden ep:n ja Jurek-yhteistyön myötä voisi ennakoida, että kolmas albumi tulee soimaan pirteästi. Tulos voisi säteillä hyvää tuleviin keikkoihin.

Päivänsankari Vesalalla vaikutti olleen lavalla omat bileet, kun yleisö jökötti katsomossa untuvatakit sylissään, soittajat instrumenttiensa takana.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat