Jumissa USA:n rajalla on neljäs osa Pertti Pesosen kunnianhimoiseen reportaasien sarjaan - Kulttuuri | HS.fi

Jumissa USA:n rajalla on neljäs osa Pertti Pesosen kunnianhimoiseen reportaasien sarjaan

Pertti Pesonen on seurannut Yhdysvaltoihin pyrkiviä siirtolaisia kaksi vuotta.

Hondurasilaisen Maria Reyesin perheen vaiheita on seurattu Pertti Pesosen reportaasisarjassa. Heidän vaarallinen matkansa kohti Yhdysvaltoja päättyi onnellisesti.

16.12.2021 2:00

Ylen Ulkolinja-sarjassa nähdään ajankohtaisia ohjelmia maailmalta, joskus olennaisia dokumenttielokuviakin. Ulkolinja tekee myös omaa olennaista tuotantoa ja katsoo suomalaisin silmin, miltä maailma näyttää.

Sellainen on Jumissa USA:n rajalla, neljäs osa Pertti Pesosen sarjaan Yhdysvaltoihin pyrkivistä siirtolaisista. Syyskuusta 2020 syyskuuhun 2021 Yhdysvaltain rajapoliisi sai kiinni 1,7 miljoonaa maahan pyrkijää, ennätysmäärän.

Heitä tulee Guatemalasta, Haitista, Hondurasista, El Salvadorista ja Venezuelasta. Pesonen haastattelee väkeä, joka on jumissa Meksikon puolella Reynosan kaupungin torilla. Viranomaiset eivät tee mitään heidän takiaan. Kirkko yrittää auttaa, jakaa ruokaa ja muuta hätäapua.

Meksikossa siirtolaisia vaanivat ryöstäjät ja lapsikaapparit ja olot ovat kurjat, mutta siirtolaiset kertovat surkeista oloista, jotka ovat saaneet lähtemään kotoa. Työttömyys, rikollisten väkivalta ja korruption mädättämä yhteiskunta eivät anna mahdollisuuksia elämään.

Reportaaseissa Pesonen on seurannut ihmisvirtaa sen alkulähteiltä. Ensimmäisessä osassa, joka esitettiin viime vuoden maaliskuussa, Maria Reyes lähti perheineen Hondurasista. Nyt heidät tavataan uudestaan.

Moni jää jumiin Meksikoon tai jopa kuolee rajalla, jolle Trumpin hallinto ehti rakentaa 800 kilometriä muuria. Mutta jotkut saavat sentään onnellisen lopun. Yksi sellainen on Reyesin perhe, joka pääsi Yhdysvaltoihin – vieläpä laillisesti.

Ulkolinja: Jumissa USA:n rajalla, TV1 klo 22.00.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat