Saiko tunkeilijat ampua? Ajatuksia herättävän brittidraaman kuulustelut perustuvat sanatarkasti virallisiin asiakirjoihin - Kulttuuri | HS.fi

Saiko tunkeilijat ampua? Ajatuksia herättävän brittidraaman kuulustelut perustuvat sanatarkasti virallisiin asiakirjoihin

Tv-draama Totuuden kaksi puolta kertoo Tony Martinin tapauksesta vuodelta 1999.

Tony Martinia näyttelevä Steve Pemberton tekee roolinsa vaikuttavasti. Kuulusteluissa ja muissa siteerauksissa alkaa raottua Martinin menneisyys ja persoona.

17.12.2021 2:00 | Päivitetty 17.12.2021 9:09

Elokuu 1999 Norfolkissa Englannissa. Kaksi rikollista murtautuu syrjäiseen taloon. Sitä perijänä asuttanut Tony Martin, erakon elämän valinnut 55-vuotias maanviljelijä, ampuu tunkeutujia. Vanhempi haavoittuu, ja nuorempi, vielä alaikäinen, kuolee.

Martin saa syytteen murhasta. Tapaus nousee julkiseksi keskustelunaiheeksi, ja ampuja saa myös äänekkäitä puolustajia: tokihan ihmisellä on oikeus puolustautua.

David Nathin kirjoittama ja ohjaama tv-draama Totuuden kaksi puolta (2018) paneutuu tapauksen tutkintaan ja jälkipeliin. Se valitsi faktisesti tarkan lähestymistavan: kuulustelujen dialogi pohjautuu sanatarkasti virallisiin dokumentteihin.

Martinia näyttelevä Steve Pemberton tekee roolinsa asiallisen pelkistetysti, vaikuttavan oloisesti, ilman häiritseviä painotuksia. Kuulusteluissa ja muissa siteerauksissa alkaa raottua Martinin menneisyys ja persoona.

Elokuva ei pääty tuomion julistukseen ja oikeudenkäynnin kommentointiin, vaan siihen kuuluu oleellisesti myös jälkinäytös.

Sitten sopii keskustella.

Totuuden kaksi puolta, TV1 klo 22.00 ja Yle Areena (K12)

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat