Hala, 20, yritettiin naittaa Isis-sotilaalle, mutta kapinallinen alkoi kouluttautua poliisiksi, näyttää ansiokas dokumentti - Kulttuuri | HS.fi

Hala, 20, yritettiin naittaa Isis-sotilaalle, mutta kapinallinen alkoi kouluttautua poliisiksi, näyttää ansiokas dokumentti

Antonia Kilianin dokumentissa kurdien turvallisuusjoukkojen poliisinaiset haaveilevat vapaudesta.

Naiset kouluttautuvat poliiseiksi dokumentissa Joen toisella puolen.

17.12.2021 11:17

Dokumentti

Joen toisella puolen, ohjaus Antonia Kilian. 98 min. ★★★★

Kun elokuvantekijä Antonia Kilian näki Berliinissä televisiossa uutispätkän kurdijoukkojen Isisiltä takaisin valtaamasta Minjibin kaupungista pohjois-Syyriassa, hän päätti lähteä sinne. Kilian pääsi Rojavaan asti, jossa hän tutustui poliisiakatemiassa opiskelevaan nuoreen kurdinaiseen Hala Mustafaan.

Syntyi dokumentti, joka ei kerro kurdien ja Isisin välisistä taisteluista, vaan paljon vanhemmasta aiheesta: naisten asemasta kulttuurissa, jossa isät, veljet ja aviomiehet sekä ikiaikaiset kunniakäsitykset yhä sanelevat elämän ehdot.

Mutta ei Isistäkään tässä suhteessa unohdeta: Hala kertoo kammottavan tarinan naisesta, jonka perheen Isis pakotti kivittämään tämän kuoliaaksi Minjibissä ennen kurdijoukkojen tuloa.

20-vuotias Hala on kapinallinen. Kun hänet aiottiin naittaa Minjibissä joko Isis-sotilaalle tai isän liiketuttavan pojalle, Hala pakeni siskonsa Sosanin kanssa Eufrat-joen yli ja molemmat ryhtyivät kouluttautumaan poliiseiksi.

Kilian seuraa ensin Halan koulutusta ja sitten hänen työtään poliisina cinéma vérité -henkeen, eli kulkemalla kameroineen Halan mukana kaikenlaisissa tilanteissa ja tallentamalla mahdollisimman paljon reaalielämää.

Kurdien turvallisuusjoukkojen naisjäsenten joukossa ajatus naisten vapauttamisesta ja vapautumisesta elää vahvana. Hala on heistä vankkumattomimpia mielipiteissään. Hän ei katso tarvitsevansa miestä elääkseen hyvää elämää, eikä halua miesten enää orjuuttavan naisia, ei missään päin maailmaa.

Niinpä Hala haluaa ennen kaikkea päästä sellaiseen asemaan, että voisi hakea seitsemän vielä kotona olevaa sisartaan luokseen, jotta nämä saisivat koulutusta ja hyvän tulevaisuuden. Hala onkin pettynyt, kun muutamaa vuotta nuorempi Sosan päättää palata kotiin ja mennä naimisiin.

Saksalais-suomaisena yhteistuotantona valmistunut ja European Film Awardseissa lähes loppusuoralle päässyt Joen toisella puolen avaa kiintoisia näkymiä perinteisiä rooleja rikkovien Lähi-idän nuorten naisten elämään ja ajatusmaailmaan.

Kilian käy myös Halan vanhempien luona. Äiti vaikuttaa alistuneelta, isää vaivaa eniten se häpeä ja eristäminen, jota Halan pako on perheelle tuottanut sen naapurustossa.

Paikoin Kilian kommentoi tapahtumia, joita ei ole kuvannut, mutta muuta selostusta tai kommentaaria dokumentissa ei ole. Se elää kuviensa ja tallentamansa arjen varassa vallan mainiosti.

Kuin korostuksena elokuvan teemalle Hala tekee lopulta jotain, joka sulkee hänet jopa poliisivoimien ulkopuolelle. Haaveestaan saada sisarensa pois kotoa ja paremman elämän alkuun hän ei kuitenkaan luovu, mikä luo ahdistavaa kulttuuria kuvaavaan elokuvaan toiveikkaan pohjavireen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat