Taidemaalari Vilmalotta Olivia Schafhauser kertoo teoksillaan tarinoita, joista hän toivoo ihmisten tunnistavan itsensä - Kulttuuri | HS.fi

Taidemaalari Vilmalotta Olivia Schafhauser kertoo teoksillaan tarinoita, joista hän toivoo ihmisten tunnistavan itsensä

Vilmalotta Olivia Schafhauser on paitsi kuvataiteilija myös viittomakielen tulkki ja opettaja. Filippiineillä hän on tehnyt vapaaehtoistyötä.

Vilmalotta Olivia Schafhauser istui usein nuorena Helsingin tuomiokirkon ylärappusilla piirtämässä ja katselemassa merelle. Kuvassa teokset Mielentiloja ja Friendships viime vuodelta.

14.1. 2:00 | Päivitetty 14.1. 6:30

”OLEN tosi onnellinen siitä, että olen saanut nähdä eri kulttuureja, asua eri maissa ja kohdata ihmisiä laidasta laitaan. Minulla oli valtavan rikas lapsuus. Vanhemmat antoivat kolmen veljeni ja minun elää, kokea ja kokeilla”, taidemaalari Vilmalotta Olivia Schafhauser kertoo.

Perhe seilasi maailman merillä omalla laivallaan ja asui muun muassa Havaijilla ja Tongalla. Maalariksi tytär ilmoitti ryhtyvänsä nelivuotiaana maalatessaan mökillä isoa tynnyriä isolla pensselillä punaiseksi. Seuraavalta vuodelta säilyneessä öljyvärityössä oli jo hänelle edelleen luonteenomaisia voimakkaita värejä ja katkaistuja ihmishahmoja.

Schafhauser opiskeli viittomakielen tulkiksi ja opettajaksi ja suunnitteli myös kätilön tai lääkärin uraa ennen Kuvataideakatemiasta valmistumistaan 2002.

Vanhempien, television Arja-tätinä tunnetun lastenkulttuuritaiturin Arja Virtasen ja päätoimittaja ja lehtikustantaja Jorma K. Virtasen, kanssa sovittiin, etteivät vanhemmat toistaiseksi näyttäydy hänen avajaisissaan, jotta hän voisi luoda uraansa omin voimin.

SCHAFHAUSERIN työskentely perustuu suureen kiinnostukseen ihmisiä kohtaan. Hän katselee mielellään ohikulkijoita ja seuraa heidän ilmeitään ja mielialojaan.

”Elämä koostuu palasista. Mietin, millaisia hetkiä ihmiset juuri elävät ja ovatko ne hetket sattumia tai johtavatko ne johonkin merkitykselliseen”, hän kuvailee.

Vaikutelmansa hän maalaa palapelimäisiksi tarinoiksi, joiden rakenne on lainannut viittomakielestä näyttämön, jolla tapahtumia voidaan lukea yhtä lailla eri suunnista. Tarinat jäävät näin ristiriitaisiksi ja avoimiksi monenlaisille tulkinnoille, mielleyhtymien virraksi.

”Maalaan perinteisesti pellavakankaalle. En suunnittele töitä etukäteen. Teen kymmentä taulua yhtä aikaa, kuljen toisen luota toisen luo. Näin syntyy sarja maalauksia, jotka ovat täysin omia persooniaan, vaikka niissä voi olla samoja elementtejä. Nimensä työt saavat vasta, kun ne ovat valmiita”, Schafhauser kertoo.

”Runojen ja aforismien kirjoittaminen kulkee minulla käsi kädessä maalaamisen kanssa. Kun olen maalannut joitakin kuukausia, tulee tauko, ja silloin alkaa syntyä kirjoituksia, niin että nousen joskus yölläkin kirjoittamaan. Myöhemmin huomaan, että ne tekstit ovat kertoneet jotain niitä seuranneesta kuvallisesta jaksosta.”

Huikeimpana kansainvälisenä esiintymisenään Schafhauser muistaa Moskovan nykytaiteen museon yksityisnäyttelyn, joka hänet kutsuttiin pitämään ensimmäisenä suomalaisena kuvataiteilijana 2006.

Manilasta Filippiineiltä hänen mieleensä on jäänyt etenkin maalausten kuljettelu vinhassa riksakyydissä kuoppaisilla kaduilla.

VIITTOMAKIELEN kurssinsa matkalla Wienissä 1995 Vilmalotta Virtanen tapasi saksalaisen valokuvaajan Robert Schafhauserin. He kulkivat yön pitkin kaupunkia, sattumalta samoja paikkoja, joihin Richard Linklaterin samana vuonna valmistunut Rakkautta ennen aamua -elokuva sijoittuu. Pari avioitui, asui eri maissa ja sai nyt jo aikuisen Indigo-pojan.

”Ennen Indigon syntymää en päässyt irti sinisestä. Asuimme silloin Münchenissä Saksassa, missä sininen ja valkoinen näkyivät kaikkialla. Pojan synnyttyä muut värit alkoivat ryöpytä, ja minusta tuli punainen leijonaemo. Avioeron jälkeen taas aloin maalata harmaata”, Schafhauser kertoo.

Hän on asunut poikansa kanssa viime vuosina Suomessa, Espanjassa ja eri Aasian maissa. Filippiineillä hän toimi maalaamisen ohessa avustustyöntekijänä.

”Oli uskomatonta nähdä Aasiassa, kuinka kiitollisia ja anteliaita ihmiset olivat, vaikka heillä ei ollut mitään. Siellä henkisyys ja hengellisyys, jotka ovat minulle tärkeitä, olivat voimakkaasti läsnä. Ihmisillä oli toisensa, ja he välittivät toisistaan”, hän muistelee.

Taiteilijan uransa 20-vuotisjuhlavuoden Schafhauser aloitti vähän etuajassa pitämällä viime kesänä näyttelyn Taidekeskus Salmelassa. Taidekeskus Taarastissa hänellä oli retrospektiivinen näyttely syyskuussa.

Huhtikuussa häneltä on näillä näkymin tulossa näyttely Art Cube -galleriaan Manilaan ja syksyllä helsinkiläiseen Galleria Pirkko-Liisa Topeliukseen.

”Uskon ja toivon, että voin taas jossakin vaiheessa suuntautua maailmalle. Haluaisin sekä maalata että toimia avustustyössä. Ja jos sen rakkauden vielä löytäisi joku päivä, mutta sen näkee sitten”, Schafhauser sanoo.

Syntymäpäiviään hän aikoo juhlia veljiensä kanssa keväämmällä ja järjestää suuremmat juhlat kesällä.

”Toivottavasti pandemia antaa periksi. Odotan jo sitä yhdessäoloa, hyvää ruokaa, syvällisiä keskusteluja, naurua, hulluttelua ja lämpimiä hetkiä.”

Vilmalotta Olivia Schafhauser

  • Syntyi 1972 Tampereella.

  • Ylioppilas, Oulunkylän yhteiskoulu 1991. Kuvataiteen maisteri, Kuvataideakatemia 2002.

  • Lukuisia yksityisnäyttelyitä sekä yhteisnäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla.

  • Töitä useissa kokoelmissa, muun muassa Moskovan nykytaiteen museon, Hämeenlinnan taidemuseon ja Paulon säätiön kokoelmissa. Tehnyt Diakonia-ammattikorkeakoulun Kalasataman kampuksen kappelin taideteokset 2015.

  • Kesän nuori taiteilija Taidekeskus Salmelassa 2003.

  • Koulutukseltaan myös ylemmän erityistason ratkaisukeskeinen psykoterapeutti ja viittomakielen tulkki ja opettaja. Suorittanut opettajakoulutuksen pedagogiset opinnot. Opetus- ja koulutustöitä eri oppilaitoksissa.

  • Asunut ja työskennellyt viime vuosina Suomessa ja Filippiineillä. Perheeseen kuuluu aikuinen poika.

  • Harrastaa uintia, maailmankirjallisuuden klassikoiden lukemista ja kielten, viimeksi espanjan, opiskelua.

  • Täyttää 50 vuotta keskiviikkona 19. tammikuuta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat