Avioero musertaa naisen viikon kirjassa: Rachel Cuskin romaanin kirjailijalla ei ole enää edes tarinaa kerrottavanaan - Kulttuuri | HS.fi

Avioero musertaa naisen viikon kirjassa: Rachel Cuskin romaanin kirjailijalla ei ole enää edes tarinaa kerrottavanaan

Siirtymä on toinen osa suurenmoista Ääriviivat-trilogiaa.

25.12.2021 13:00

Rachel Cusk kertoo (HS 15.5. 2019), että Ääriviivat-romaanin ja sitä seuranneen kakkososan Siirtymän (Transit, suom. Kaisa Kattelus, S&S) syntyyn vaikutti oleellisesti hänen tämän vuosikymmenen alussa läpikäymänsä avioero.

Liiton särkymisen myötä Cusk koki menettäneensä koko aviomiehen kanssa eletyn yhteisen historian. Eron mukana katosi myös iso osa yhteisten ystävien ja tuttujen verkostosta.

Pian Siirtymän jälkeen ilmestynyt Kunnia täydentää Ääriviivat-rilogian.

Cuskin katse on tarkka ja hänen havaintonsa viisaita ja pakahduttavia. Trilogian puhujat katsovat usein elämäänsä taaksepäin ja huomaavat liian myöhään, mikä oli tärkeää.

Siirtymässä kirjailija Faye muuttaa avioliittoonsa päätyttyä Lontooseen kahden poikansa kanssa. Uudessa tilanteessaan hän joutuu kohtaamaan ihmiset haavoittuvana: vihamielisen alakerran pariskunnan, remonttimiehet, ex-puolison, ystävät ja kirjailijakollegat.

”Avioliiton ja perheen hajoaminen saa aikaan elämän mullistumisen monella tasolla”, kuten kustantaja luonnehtii teosta.

”Henkilökohtaiset suhteet muihin ihmisiin perheeseen ja ulkopuolisiin muuttuvat, elämä saa uuden muotonsa siirtymistä, jotka ovat moraalisia, taiteellisia ja käytännöllisiä.”

HS-haastattelussa Cusk puhuu romaanitaiteesta laajemminkin:

”Mielestäni nykyromaaneiden iso moraalien ongelma on, että ne nojaavat sellaisen tiedon oletukseen, joka ei ole yksilön saavutettavissa. Emme esimerkiksi voi tietää toisten sisäisestä maailmasta. Romaani on alkanut näyttää minulle yhä enemmän subjektiivisen todellisuuden epäonnistuneelta heijastukselta.”

”Fayessa löysin inhimillisen tietoi­suuden, joka oli hetkeksi repäisty irti subjektiivi­suudesta”, Cusk sanoo. ”Hän on musertunut elämän­tilanteensa julmuudesta eikä hänellä ole tarinaa kerrottavanaan. Näin uudenlaisen narratiivin mahdollisuus alkoi tarjota itseään.”

Rachel Cuskin romaani on luettavissa pe 25.12. klo 17 alkaen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat