Kaarlo Stauffer maalaa muistumia valokuva-albumeistaan – mutta muiston kääntyminen maalaukseksi ei ole aina yksinkertaista - Kulttuuri | HS.fi

Kaarlo Stauffer maalaa muistumia valokuva-albumeistaan – mutta muiston kääntyminen maalaukseksi ei ole aina yksinkertaista

Kaarlo Stauffer on siirtynyt tuoreimmissa maalauksissaan lapsuuden kuvauksista kohti aikuisuutta.

Kaarlo Stauffer: Keltaiset hedelmät, 2021.

27.12.2021 11:04

Kaarlo Stauffer: Maalauksia mäeltä 9.1.2022 saakka Forum Boxissa (Ruoholahdenranta 3 a). Ti–su 12–17.

Koira on asettunut perhekuvassa parhaalle paikalle keltaiseen nojatuoliin. Sen vieressä oleva pieni poika näyttää unohtaneen kameran ja on keskittynyt nelijalkaiseen ystäväänsä.

Hyväntuulisen potretin yläpuolella avautuu vehreän heleä maisema, joka heittää seurueen ylle lomatunnelmaa.

Kaarlo Stauffer (s. 1988) on maalannut viime vuodet lapsuutensa valokuva-albumin tarjoamia aiheita.

Forum Boxin näyttelyyn Maalauksia mäeltä kirjoittamassaan tekstissä Stauffer kuvaa projektiaan yritykseksi tuoda asioita salamanvalosta päivänvaloon.

Maalaus edustaa projektissa siis ilmaisua, joka voi yrittää tarkentaa kameran ulottumattomiin jäävään.

Esimerkiksi: jos perhealbumeissa ikimuistoinen auringonlasku on parhaimmillaankin vain valju versio itsestään, maalaus voi yrittää tuoda sen koko leimussaan esiin.

Muiston kääntyminen maalaukseksi ei ole kuitenkaan yksinkertaista.

Stauffer kysyykin näyttelyn tekstissä: Kuinka maalata muistuma lämminvuorisista kumisaappaista, tietynlaista vihreää hehkuvista kuusista tai siitä, miten valokuvan ottamisen aikoihin olo oli jatkuvasti kuumeinen, kuin pienessä flunssassa?

Forum Boxiin on ripustettu uusien töiden rinnalle joitakin vanhempia maalauksia. Ratkaisu rakentaa teosten välille kokonaisuutta rikastuttavaa jatkumoa.

Vuonna 2019 valmistunut Leikki on halkaistu teoksen yläosasta kahteen osaan.

Alaosassa lapset juoksentelevat juhlatamineissa ympäriinsä. Jollakin on kädessä ilmapallo. Kuvan keskivaiheilta nousee tummansininen suihku, kuin revontulien myrsky, joka kasvaa teoksen yläosassa sadunomaiseksi fantasiaksi. Samalla maalausjälki muuttuu lapsekkaan piirrosmaiseksi.

Samankaltainen sommitelma on illallispöytää kuvaavassa teoksessa Juhlat (2019).

Kaarlo Stauffer: Juhlat, 2019.

Stauffer saattaa maalata yhden maalauksen sisään useita eri ikäkausia ja tunnelmia. Samassa teoksessa voi olla aikuisuuden tarkkaa katsetta yhdistettynä lasten leikkisään ja mielikuvitukselliseen ilmaisuun.

Tuoreimmissa maalauksissa lapsuus on vetäytynyt taka-alalle ja esillä ovat aikuisuuden kuumeiset muistot.

Yöllisessä puutarhassa seurusteleva seurue helottaa Noiduttujen yössä (2021) kummallisen punaista valoa.

Kartanofantasia (2020–2021) on jo etääntynyt valokuvasta. Se kulkee kohti unikuvaa tai yliluonnollisen kokemusta pitkähiuksisen naisen hahmolla, joka leijuu aaveena oranssina leiskuvassa huoneessa.

Kaarlo Stauffer: Noiduttujen yö, 2021.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat