Musikaali Funny Girl oli 1960-luvulla suurta viihdettä ja toi Barbra Streisandille Oscarin– Nykyään sen asenteet tuntuvat homeisilta - Kulttuuri | HS.fi

Musikaali Funny Girl oli 1960-luvulla suurta viihdettä ja toi Barbra Streisandille Oscarin– Nykyään sen asenteet tuntuvat homeisilta

Vaimon menestys on miehen häpeä Funny Girl -elokuvassa.

Funny Girlin pääosa oli Barbra Streisandin ensimmäinen elokuvarooli.

24.12.2021 2:00 | Päivitetty 24.12.2021 13:25

Musikaali

Funny Girl **

USA 1968

Teema pe klo 21.25 ja Yle Areena

Musikaali Funny Girl oli aikansa suurta viihdettä. Sen ohjasi jo mykkäkaudella aloittanut William Wyler, joka sai urallaan tusinan Oscareita. Hänet muistetaan muun muassa historiallisesta spektaakkelista Ben-Hur (1959).

Funny Girl oli Wylerin toiseksi viimeinen ohjaus – mutta ensimmäinen musikaali. Pääosaa näyttelevälle Barbra Streisandille se oli ensimmäinen elokuvarooli. Hän oli kuitenkin jo tunnettu laulaja ja tv-näyttelijä. Funny Girl -elokuvasta hän sai Oscarin.

Streisand oli tehnyt saman roolin jo teatterimusikaalissa, joka teki hänestä tähden Broadwaylla.

Musikaalit perustuvat löyhästi Fanny Bricen elämään. Hän oli näyttämöllä, radiossa ja myöhemmin televisiossa suosittu koomikko, laulaja ja näyttelijä.

Elokuva alkaa Bricen uran varhaisvaiheista 1910-luvulla. Silloin hän pääsi Ziegfeld Follies -esityksiin. Todellisuutta on tosin tiivistetty ja siistitty melkoisesti. Varsinaista ajankuvaa ei juuri rakenneta vaan tapahtumat pidetään studioon rakennetussa satumaailmassa.

Funny Girl keskittyy Bricen ja uhkapeluri Nick Arnsteinin suhteeseen. Elämäkertatietojen mukaan Arnstein oli ilmeisesti huijari, mutta elokuvassa vain hieman retku keikari ja veijari. Omar Sharif näyttelee Arnsteinia sopivan lipevästi.

Tarina sijoittui siis jo elokuvan ensi-illan aikaan vuosikymmenten taakse. Nuorison mielestä se saattoi tuntua vanhanaikaiselta keskellä kuuminta hippiaikaa. Nyt sille ja asenteille on karttunut yli puoli vuosisataa lisää ikää.

Parisuhteelle rakennetaan tragediaa epätasa-arvosta. Pelurin tuuri ja varat alkavat loppua, mutta Broadway-tähden ura sen kun paranee.

Ehkä vieläkin löytyy miehiä, joiden on vaikea kestää itseään rutkasti paremmin menestyvää vaimoa. Mutta löytyykö yleisöä, jonka mielestä sellainen epätasa-arvo on raikas pohja melodramaattiselle rakkausdraamalle?

Vähän hassulta tuntuu nykyisin myös tapa, jolla Bricen roolia on ilmeisesti räätälöity Streisandille. Kukaan, oma äiti mukaan luettuna, ei muka usko nuoren naisen mahdollisuuksiin ison nenän ja rimppakinttujen takia. Itse hän uhkuu uskoa kykyihinsä.

Streisand oli jo osoittanut, ettei hänen ulkonäkönsä todellakaan ollut este tähteydelle. Elokuvassa hän näytti sen uudelleen. Streisand vaikutti paljon elokuvan toteutukseen, joten ehkä hän itse halusi purkaa omaa vanhaa epävarmuuttaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat