Mikko Alatalo teki itsestään henkilökuvan, jossa Mikko Alatalo on aina siellä missä tapahtuu - Kulttuuri | HS.fi

Mikko Alatalo teki itsestään henkilökuvan, jossa Mikko Alatalo on aina siellä missä tapahtuu

Elämäkerrallinen Se maailma jossa kasvoin -ohjelma on koottu kokonaan arkistomateriaaleista. Mikko Alatalo toimii itse myös kertojana.

15-vuotiaana mopopoikana Mikko Alatalo ei vielä tiedä, että monien hänen levyttämiensä laulujen sankari tulee olemaan suomalainen reissupoika. ”Hän on renttevä, rumankomea jolsa jätkä, joka ei jäänyt anelemaan armoa kotikylillä vaan lähti rakentamaan Ruotsia ja Venäjää”, Alatalo toteaa elämäkerrallisessa ohjelmassaan.

23.12.2021 2:00

Viime vapunpäivänä 70 vuotta täyttänyt Mikko Alatalo on tullut siihen elämäntilanteeseen, jossa tavataan muistella menneitä aikoja ja tehdä tekemisistä jonkinlaista tiliä, jos oikein hyvin sattuu.

Hankkeen ensimmäinen vaihe oli yli 500-sivuinen elämäkerta Hän hymyilee kuin Mikko (2020), jota kuvittaa ja ehkä myös täydentää elämäkerrallinen dokumenttielokuva Se maailma, jossa kasvoin – Mikko Alatalo (2021).

Dokumentin lähtökohta on yksinkertainen ja lopputuloskin toimiva – tietyin varauksin. Käsikirjoittamassaan ohjelmassa Alatalo kertoo vaiheistaan omin sanoin pelkkänä äänenä, joviaalina juontajana.

Kronologisesti etenevä tarina moneen ehtineestä muusikosta, televisiotoimittajasta ja kansanedustajasta on kuvitettu kokonaan vanhoilla valokuvilla ja televisio-ohjelmilla laulujen täydentäessä kerrontaa.

Millainen hän sitten mieltää olevansa ihmisenä ja varsinkin taiteilijana? Kun on ensin selvinnyt ohjelmassa onnellisista lapsuusmuistoistaan ja päätynyt sielunsivistyneen äitinsä ompelemissa prässihousuissa ”yleisvasemmistolaiseksi” yliopisto-opiskelijaksi Tampereelle.

Mikko Alatalon oma Mikko Alatalo on ennen kaikkea ajan hermolla oleva yhteiskunnallinen havainnoitsija, jonka laajaan levytettyyn tuotantoon tiivistyvät sodanjälkeisen Suomen suuret muutokset maaltamuutosta kaupungistumiseen ja talouden globalisaatioon.

Samalla hän tuntuu olevan usein juuri siellä, missä tapahtuu jotain merkittävää. Sekä osallisena että sivustaseuraajana – kuin jonkinlainen oman elämänsä Forrest Gump.

Se maailma, jossa kasvoin – Mikko Alatalo, TV1 klo 21.05 ja Yle Areena.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat