Ruotsalaissuvun yhteisjoulua kuvaava musiikkipitoinen draama ei löydä oikeaa sävellajia - Kulttuuri | HS.fi

Ruotsalaissuvun yhteisjoulua kuvaava musiikkipitoinen draama ei löydä oikeaa sävellajia

Luurankojen saattaminen päivänvaloon on vaikeaa elokuvan roolihahmoille, mutta ilmaisu takkuilee myös elokuvan tekijöillä.

Jouluksi kotiin -elokuvassa lauletaan paljon. Pääosan Peter Jöback on kertonut elokuvan pohjautuvan osin hänen tarinaansa.

23.12.2021 2:00

Draama

Jouluksi kotiin ★★

Jag kommer hem igen till jul, Ruotsi 2019

Teema klo 22.25 ja Yle Areena (K12).

Ruotsalaissuku valmistautuu joulunviettoon. Tällä kertaa paikalle saapuu myös Los Angelesissa asuva laulaja Simon. Häntä näyttelevä Peter Jöback on kertonut elokuvan pohjautuvan osin hänen tarinaansa.

Jouluksi kotiin -elokuvan ohjaajalla Ella Lemhagenilla on takanaan useita puolivillaisen sympaattisia nuorisokuvauksia.

Tässä alkuasetelmia sommitellaan kiusallisen kankeasti ja jahkailevasti. Simonin veli Anders (Johannes Kuhnke) johtaa harrastajakuoron perinteistä joulukonserttia. Teeskentelevät aikuiset yrittävät salailla asioita, mutta lapset näkevät heidän lävitseen.

Luurankojen saattaminen päivänvaloon on vaikeaa elokuvan roolihahmoille, mutta ilmaisu takkuilee myös elokuvan tekijöillä. Motivoimaton jahkailu kääntyy itseään vastaan, eikä kerronnan oikea sävellaji tunnu löytyvän millään. Loppuratkaisukin jää kiusallisen teennäiseksi. Kaikkialla muualla samoista asioista puhutaan suoraan, eikä vanhakantaisesti kierrellen.

Elokuvassa lauletaan paljon, ja sen keskeisiä tuntoja peilaavia kappaleita julkaistiin myös levynä. Suomeksi on tekstitetty vain loppulaulu.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat