Kotimainen parisuhdekomedia Täydellinen joulu tarjoaa mahdollisuuden kunnon nauruihin mutta meno lässähtää känniriitelyksi - Kulttuuri | HS.fi

Kotimainen parisuhdekomedia Täydellinen joulu tarjoaa mahdollisuuden kunnon nauruihin mutta meno lässähtää känniriitelyksi

Nimekäs näyttelijäkaartikaan ei pelasta Taru Mäkelän komediaa.

Tässä vaiheessa jouluseurueella on kaikki vielä hyvin.

24.12.2021 2:00

Komedia

Täydellinen joulu ★★

Suomi 2019

MTV3 su 26.12. klo 19.25 (K12)

Hauskalle ja hyväntuuliselle kotimaiselle joulukomedialle olisi kovasti käyttöä. Vielä kun se kunnioittaisi sekä katsojia että henkilöhahmojaan.

Taru Mäkelän Täydellinen joulu käynnistyy lupauksia viritellen, ja sen toivoo tarkentavan komiikan sihtiä vielä ensimmäisten alapäävetoisten saunalässytysten jälkeen.

Henkilöhahmot ja asetelmat tarjoaisivat mahdollisuuden kunnon naurumyrskyn nostatukseen, mutta tarina lässähtääkin känniseksi riitelyksi ja mustasukkaiseksi syyttelyksi.

Väärinkäsityskomedia rakentuu vanhanaikaisesti sille, ettei ihmissuhteita ja vähän muutakin julkisesti hajottava aviopari saa millään sanottua toisilleen niitä paria selityksen sanaa, jotka tekisivät koko hullunmyllyn tarpeettomaksi.

Osaava käsikirjoitus ammentaisi silti vaikka mitä henkilögallerian moninaisista suhteista ja loppumattomista sivujuonimahdollisuuksista.

Ja se homokortin ummehtuneisuus. Eikö sitä edes yritetty päivittää tälle vuosituhannelle?

Näyttelijöitä ei sovi syyttää yksioikoisista roolihahmoista.

Elena Leeve tekee suorastaan herttaisesti roolinsa Outina, rakastavana tahtonaisena, joka kutsuu joulunviettoon kaikkien kolmen lapsensa eri biologiset isät nykypuolisoineen. Hänellä on kerrottavanaan uutisia, joiden myötä psykologipuoliso Janne (Antti Luusuaniemi) kiehuttaa itsensä räjähtävään mustasukkaisuuteen.

Ensemble, mukana Mikko Leppilampi, Maria Ylipää, Aku Hirviniemi, Lotta Lindroos, Iikka Forss, Saara Kotkaniemi, Pihla Maalismaa, Kari Ketonen ja Krisse Salminen, on saanut vaihtelevasti säntillistä sanottavaa.

Pirkko Mannolan tehtävä on laukoa virkun isoäidin välirepliikkejä, ja Annikki Hirviniemi markkeeraa aikuisia vihaavan tiedostavan teinin prototyyppiä.

Poukkoilulla on vaikeuksia pysytellä aikajanojen, humalatilojen ja jo tapahtuneen rajoissa. Jos on tarkoitus ravistella sukupuolia ja roolimalleja, niin mahdolliset osumat häviävät yleiseen möykkään. Yritetäänkö räyhän lomassa jopa hätäisesti kommentoida lasten saamisen ongelmia ja vanhemmuuden vastuuta?

Alkoholi ja väkivalta ovat kutsumattomia vieraita lukemattomissa kodeissa tänäkin jouluna. Komediassa kaikki tuo esitetään harmittomana hupina, jota ei autoja romuttavan rattijuopon pahoinpitelijän tarvitse edes anteeksi pyytää.

Tätä aikuisten keskenkasvuisuutta todistavat myös elokuvan lapset.

Ikäraja on 12, mutta härski kielenkäyttö voi särähtää monen aikuisen korvaan.

Elokuva pohjautuu ruotsalaiskomediaan Joulupukki vieraissa, jota uusitaan ahkerasti television sikäläisessä jouluohjelmistossa.

En veikkaisi suomalaisversiolle samaa asemaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat