Keanu Reevesin ura oli hiipumassa, sitten nettikansa rakastui häneen – Näin yksityisyyttään varjelevasta tähdestä tuli ”Hollywoodin mukavin tyyppi” ja ”internetin kullannuppu” - Kulttuuri | HS.fi

Keanu Reevesin ura oli hiipumassa, sitten nettikansa rakastui häneen – Näin yksityisyyttään varjelevasta tähdestä tuli ”Hollywoodin mukavin tyyppi” ja ”internetin kullannuppu”

Näyttelijä Keanu Reevesin, 57, uralla on ollut nousuja ja laskuja. Viime vuosina hänelle on kehittynyt aivan erityinen nettimaine: Reevesiä tuntuu rakastavan koko internet.

Keanu Reeves vieraili entisessä kotikaupungissaan Torontossa The Matrix Resurrectionsin ensi-illassa 16. joulukuuta.

26.12.2021 16:29

Joulupäivänä sai ensi-iltansa The Matrix Resurrections, monien innolla odottama jatko-osa Matrix-tieteiselokuvatrilogialle. Lana Wachowskin ohjaama nelososa on saanut ristiriitaisia arvioita, täystyrmäyksistä vaimeisiin kehuihin. Helsingin Sanomien Jussi Ahlroth antoi elokuvalle kaksi tähteä.

Katsojien reaktiotkaan eivät vaikuta keskimäärin kovin innostuneilta. Kritiikkejä ja katsoja-arvioita keräävällä Rotten Tomatoes -sivustolla elokuvan audience score eli ”yleisöarvosana” on 64 prosenttia. Eli lienee jo selvää, että ensimmäisen The Matrixin (1999) kaltaista klassikkoa ei uutuudesta tullut.

Mutta vaikka The Matrix Resurrections olisikin keskinkertainen, päätähti Keanu Reevesin suosioon se ei vaikuta. Uuden elokuvan tiimoilta sosiaalinen media on taas täynnä Reeves-meemejä, kuvia ja pätkiä haastatteluista.

Niiden sanoma on: Reeves on hurmaava ja ihana.

Se ei ole uutta. Näyttelijä Reevesiä, 57, on sanottu jo kauan ”internetin kullannupuksi” (”internet’s boyfriend”). Etenkin vuonna 2019 mediat ympäri maailmaa tekivät runsaasti artikkeleita internetin Reeves-rakkaudesta. Helsingin Sanomien Nyt.fi:ssäkin kirjoitettiin aiheesta.

Lue lisää: Tänään on internetin kullannupun piristyspäivä – Keanu Reeves on liian hyvä tälle maailmalle, kuten koostamistamme esimerkeistä kiistattomasti voi nähdä

Reevesin fanitus ei tuolloinkaan liittynyt ulkonäköön, ainakaan pelkästään, vaan hänen yleiseen julkisuuskuvaansa. Sen perusteella monet ovat saaneet Reevesistä käsityksen mukavana, lempeänä, vaatimattomana ja viisaana ihmisenä.

Somessa kiersi kaksi vuotta sitten erityisen runsaasti tarinoita siitä, kuinka kohteliaasti ja huomaavaisesti Reeves kohtelee fanejaan.

Vuonna 2019 Yhdysvalloissa myös uutisoitiin San Franciscon ja Los Angelesin välisestä lennosta, jolla Reeves oli ollut mukana. Kone joutui tekemään hätälaskun Kalifornian Bakersfieldiin, jossa Reeves oma-aloitteisesti kokosi ihmiset yhteen ja matkusti heidän kanssaan kahden tunnin matkan Burbankin lentokentälle.

Samana vuonna nettihitiksi nousi myös The Late Show with Stephen Colbert -keskusteluohjelman Reeves-haastattelu. Etenkin sen kohta, jossa Reeves vastaa Colbertin kysymykseen siitä, mitä hän uskoo kuoleman jälkeen ihmisille tapahtuvan.

”Tiedän, että ne jotka rakastavat meitä, jäävät kaipaamaan meitä.”

Vuonna 2019 ensi-iltansa sai Reevesin tähdittämä John Wick 3: Parabellum, suositun toimintaelokuvasarjan viimeisin osa. Siksi hän oli silloin tavallista enemmän esillä mediassa, kuten nyt taas uuden Matrixin takia.

Reeves-ihastelupostauksia kuitenkin riittää somessa silloinkin, kun hän ei ole töidensä vuoksi keskustelunaiheena ajankohtainen. Esimerkiksi Youtubessa on jo kymmenen vuoden ajan kiertänyt silminnäkijän video New Yorkin metrosta, jossa Reeves antaa paikkansa laukkua kantavalle naiselle.

Reevesin maine ”Hollywoodin mukavimpana miehenä” on syntynyt oikeastaan vasta sen jälkeen, kun hänen varsinainen Hollywood-uransa oli jo hiipumaan päin.

Reeves syntyi Libanonin pääkaupungissa Beirutissa vuonna 1964. Hänen äitinsä on britti ja isänsä havaijilainen. Vanhempiensa erottua Reeves muutti äitinsä kanssa Kanadaan 1970-luvun alussa. Kanadan Torontossa Reeves asui parikymppiseksi asti, kunnes näyttelijäopinnot veivät hänet Yhdysvaltoihin ja Los Angelesiin asumaan.

Pian 1980-luvulla Reeves alkoi saada rooleja tv-sarjoissa ja elokuvissa. Ensimmäinen huomiota herättänyt osa oli toinen päärooli kriitikoiden kehumassa, synkässä rikosdraamassa Tuhon ranta (River’s Edge, 1986).

Läpimurto tuli vuonna 1989. Silloin sai ensi-iltansa komedia Billin ja Tedin uskomaton seikkailu. Siinä Reeves esitti taas toista pääosaa. Bill (Alex Winter) ja Ted (Reeves) ovat hönttejä mutta hyväntahtoisia teinejä, jotka haaveilevat rokkitähteydestä – sitä ennen vain pitäisi päästä lukion historiankurssista läpi, aikakoneen avulla.

Elokuvasta tuli yllätyshitti ja Reevesistä idoli. Elokuvatähteyden sinetöivät kaksi vuotta myöhemmin ilmestyneet toimintadraama Myrskyn ratsastajat sekä Bill & Ted -jatko-osa Billin ja Tedin maailma ja aivan viimeistään toimintahitti Speed – kuoleman kyydissä vuonna 1994.

Vuonna 1999 ilmestyi Wachowskin sisarusten ohjaama scifi-toimintaelokuva The Matrix. Reeves esitti siinä päähenkilö Thomas Andersonia, tietokoneohjelmoijaa, jolle paljastuu että hänen elämänsä on pelkkää simulaatiota. Todellisuudessa ihmiset elävät virtuaaliuneen vaivutettuina koneiden valtaamassa maailmassa. Anderson liittyy koneita vastaan taistelevien kapinallisten joukkoon. Hänestä tulee Neo, ihmiskunnan pelastajaksi ennustettu sankari.

The Matrix ei ollut ainoastaan jättihitti, vaan massiivinen ilmiö ja koko toimintaelokuvagenren mullistaja. Se olisi varmasti saanut maineensa ilman Reevesiäkin, mikäli pääosassa olisi ollut joku muu; eniten saivat huomiota juoni, tekninen taituruus ja tyyli. The Matrix joka tapauksessa nosti Reevesin uransa huipulle.

Trinity (Carrie-Anne Moss) ja Neo (Keanu Reeves) The Matrix Reloaded -elokuvassa (2003).

Tähti alkoi kuitenkin pikkuhiljaa hiipua. Vuonna 2003 ensi-iltaan tulleet Matrix-jatko-osat Reloaded ja Revolutions olivat toki isoja tapauksia, mutta muuten vuosikymmen oli Reevesille hiljainen.

Hän alkoi myös saada näyttelijänä yhä enemmän arvostelua osakseen. Mitenkään taitavana näyttelijänä Reevesiä ei ollut pidetty ikinä, vaikka Bill & Ted -elokuvat kertoivatkin jonkinlaisista koomikonkyvyistä. Mutta toistuvat roolit toimintaelokuvien vakavina ja yksi-ilmeisinä sankareina tekivät tehtävänsä. Kriitikot pitivät Reevesiä tylsänä puupökkelönä. Family Guy -piirrossarjan eräässä jaksossa tikka lensi nokkimaan ilmeettömänä pönöttävän Reevesin päätä.

Seuraavalla vuosikymmenellä Reeves alkoi saada taas uutta nostetta. Eräänlainen uran pelastus oli vuoden 2014 John Wick, Hollywood-asteikolla pienehköllä budjetilla tehty toimintafilmi. Reeves esitti siinä – taas kerran –ilmeetöntä pääroolia, ikääntyvää mutta huipputehokasta tappajaa.

Täysin överiksi vedetty räiskintätoiminta ja oikeanlainen pilke silmäkulmassa tekivät elokuvasta odottamattoman hitin. Se on saanut tähän mennessä kaksi jatko-osaa, ja jokainen on ollut edellistä menestyneempi.

Mutta jo ennen John Wickiä alkoi myös Reevesin nousu internet-tähdeksi.

Sen ensimmäinen ilmentymä oli vuonna 2010 viraaliksi lähtenyt ”Sad Keanu”- eli ”surullinen Keanu” -meemi. Pohjana oli Reevesistä otettu paparazzikuva, jossa hän istuu New Yorkissa puistonpenkillä ja syö leipää apean näköisenä. Nettifoorumeilla tultiin johtopäätökseen, että Reeves tarvitsee piristystä.

Näyttelijän Facebook-fanisivu julisti, että 15. kesäkuuta on siitä lähtien ”Cheer Up Keanu Day” eli ”Piristä Keanua” -päivä. Internet täyttyi onnentoivotuksista, hyväntekeväisyyslahjoituksista ja muista Reevesille osoitetuista ilahdutuksista.

Useat amerikkalaiset nettimediat uutisoivat ilmiöstä. Piristä Keanua -päivä muistetaan edelleen, yli kymmenen vuoden jälkeenkin.

Eli jo tuossa vaiheessa internet-yhteisöt näkivät Reevesissä jotain rakastettavaa. Häntä ei haluttu pilkata vaan ilahduttaa. Vuosikymmenen loppuun mennessä Reevesin internet-imago vakiintui siihen mitä se on yhä: hän on hurmaava ja ihana tyyppi, pelkällä olemassaolollaan.

Mainetta ja nettisuosiota on luultavasti auttanut se, ettei Reeves itse tuo itseään juurikaan esille muuten kuin elokuviensa kautta. Sensaatiolehdet eivät ole saaneet hänestä paljoakaan irti, eikä ikäviä kohuja Reevesin elämästä ole tullut ilmi. Jo uransa alkuvaiheista lähtien hän on varjellut yksityiselämäänsä tiukasti.

Se muun muassa tiedetään, että Reeves on seurustellut kymmenisen vuotta kuvataiteilija Alexandra Grantin kanssa. Kun suhde tuli julki pari vuotta sitten, herätti sekin positiivista huomiota, mikä kertoo myös jotain julkkismaailmasta ja sen rakenteista: kun yli viisikymppinen miestähti seurustelee suunnilleen ikäisensä naisen kanssa, sitä pidetään ilahduttavan poikkeuksellisena.

Alexandra Grant ja Keanu Reeves muotitalo Guccin järjestämässä elokuvagaalassa Los Angelesissa marraskuussa 2019.

Moni kuuluisuus on luonut julkisuuskuvansa tietoisella brändäämisellä. Esimerkiksi Dwayne ”The Rock” Johnsonin kivan hepun maine on paljolti hänen omien sometiliensä ansiota.

Reeves taas on tässäkin mielessä erityinen: hän ei edelleenkään ole läsnä sosiaalisessa mediassa. Hänellä ei ole omaa tiliä Instagramissa eikä Twitterissä, joskin fanien luomia tilejä kyllä löytyy.

Kun Reevesiltä kysyttiin People-lehden haastattelussa vuonna 2019, miltä tuntuu olla internet-supersuosikki, hän väitti olevansa tietämätön koko asiasta.

”Siis mikä minusta on tullut?” oli yllättynyt vastaus.

”Hullua!”

Viimeistään tuon jälkeen joku toinen julkkis olisi laittanut oman somemyllytyksen päälle ottaakseen nettimaineesta kaiken irti. Mutta ei Reeves. Ehkä se on laskelmoitua, ehkä ei. Ehkä Reeves on oikeastikin vilpitön ja vaatimaton – se Hollywoodin mukavin tyyppi.

Oikaisu 26.12.2021 kello 17.25: Poistettu jutusta kuva, jossa Keanu Reeves poseerasi äitinsä kanssa. Poistetun kuvan kuvatekstissä Reevesin äitiä Patricia Tayloria nimitettiin virheellisesti Reevesin kumppaniksi Alexandra Grantiksi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat