Viikon kirja tarjoaa kulttuurihistorian ja saippuaoopperan täydellisen liiton - Kulttuuri | HS.fi

Viikon kirja tarjoaa kulttuurihistorian ja saippuaoopperan täydellisen liiton

Päällimmäiseksi Pirkko Saision suurenmoisessa romaanissa nousee kerronnan ilo.

Pirkko Saisio Madeiran-kotinsa sumuisessa maisemassa talvella 2019.

1.1. 13:53

Viime lokakuussa Pirkko Saisio, 72, julkaisi romaanin, joka poikkeaa hänen kaikista edellisistään pitkän ja tuotteliaan uran varrella.

”Runsaaseen, seikkailua ja yllätyksiä pursuvaan Passioon voisi liittää jopa kirjallisuuskritiikissä (syystäkin) harvoin käytetyn adjektiivin ihana”, kriitikko Suvi Ahola ylisti (HS 31.10.) ”Minulle se on juuri sellainen, ja samalla kirjavuoden 2021 kirkas kruunu.”

Vuosisadalta toiselle seikkailevassa romaanissa näkyvät Saision kokemus ja tietomäärä, mutta se on myös täynnä mielikuvitusta ja valtavaa kertomisen iloa.

Selkeä yhtymäkohta Topeliukseen on Passiossa Välskärin kertomusten tapaan käsistä käsiin siirtyvä arvoesine, joka vaikuttaa kantajansa kohtaloon.

Passion tarina lähtee liikkeelle vuodesta 1498, jolloin dominikaanimunkki Girolamo Savonarola lietsoi Firenzessä kansaa rikkauksia ja turmelusta vastustamaan.

Vaeltavan kultakorun päätepiste yli 700-sivuisessa romaanissa on 1950-luvulla Esplanadin puistossa Helsingissä.

Aatehistorian yli päällimmäiseksi Passiossa nousee – lukijoiden onneksi! – mielikuvitus, kerronnan ilo.

”Voi sanoa, että Passio on todellinen anti-pandemia-teos: kiihkeä ylistys ihmiselämälle, joka on epätäydellisenä ja rikkinäisenäkin niin kovin kaunista ja arvokasta”, Ahola kirjoittaa.

”On kuin Saisio olisi käyttänyt dramaatikon ja romaanikirjailijan koko repertuaariaan, kaikkea sen kokemusta ja valtavaa kulttuurihistoriallista tietomäärää.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat