Ruotsin tunnetuimpiin artisteihin kuuluva Yasin Mahamoud vapautettiin vankilasta – istui räppäri Einárin sieppauksen suunnittelusta - Kulttuuri | HS.fi

Ruotsin tunnetuimpiin artisteihin kuuluva Yasin Mahamoud vapautettiin vankilasta – istui räppäri Einárin sieppauksen suunnittelusta

Yasin ei osallistunut sieppaukseen, mutta hänellä todettiin olleen ”keskeinen merkitys teon toteuttamisen mahdollistamisessa”.

Somalialaistaustainen Yasin Abdullahi Mahamoud, 23, tunnetaan myös nimellä Yasin The Don ja Yasin Byn. Kappaleissa Mahamoudin tausta ja kasvuympäristö ovat vahvasti läsnä.

28.12.2021 14:56

Ruotsin tunnetuimpiin artisteihin kuuluva Yasin Mahamoud on vapautettu vankilasta tänään tiistaina, kertoo ruotsalaislehti Aftonbladet.

Sekä Ruotsin vankeinhoitolaitos että Svean hovioikeus vahvistivat lehdelle, että räppäri vapautettiin tiistaina Sollentunan vankilasta.

Mahamoud, taiteilijanimeltään Yasin, tuomittiin viime kesänä vankilaan kollegansa, rap-artisti Einárin kidnappaamisen suunnittelusta.

Einár oli yritetty houkutella musiikkistudioon Tukholmassa. Juoni epäonnistui tuolloin, mutta viikkoja myöhemmin uhrin sieppaus onnistui. Hänet hakattiin ja ryöstettiin, tuolloin kuitenkin ilman Yasin Mahamoudin osallisuutta.

Toisella kertaa sieppauksessa oli mukana toinen ruotsalainen räppäri Haval Khahiul.

Räppäri Yasin kiisti itse syytteet, mutta käräjäoikeus tuomitsi hänet kymmeneksi kuukaudeksi vankeuteen sieppaussuunnitelmista. Tuomion mukaan Yasinin oli määrä istua vankilassa 28. joulukuuta asti.

Haval Kahlil tuomittiin kahdeksi vuodeksi ja kuudeksi kuukaudeksi vankeuteen avunannosta sieppaukseen sekä ryöstöstä.

Sekä Yasin Mahamoud että rap-artisti Haval Khahil valittivat käräjäoikeuden päätöksestä. Asiaa ei ole vielä käsitelty Svean hovioikeudessa.

Räppäreitten tapaus liittyy niin sanottuun Vårbyn rikollisverkoston oikeudenkäyntiin, jossa tuomittiin viime kesänä noin 30 ihmistä useista eri rikoksista. Kyseessä oli yksin Ruotsin suurimmista oikeudenkäynneistä järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan.

Pisimmän tuomion sai Vårby-verkoston johtaja Chihab Lamouri, joka tuomittiin 17 vuodeksi ja kymmeneksi kuukaudeksi vankeuteen muun muassa murhayrityksestä, sieppauksesta ja törkeistä huumaus¬ainerikoksista.

Syyttäjän mukaan suunnitelmat toisen artistin sieppaamiseksi aloitettiin jo viime vuoden maaliskuussa, ja Yasinin toiminnalla ”oli keskeinen merkitys teon toteuttamisen mahdollistamisessa”, tuomiossa kirjoitettiin.

Sieppauksessa nuori artisti huijattiin huoneistoon, jossa häntä hakattiin, uhkailtiin ja valokuvattiin halventavalla tavalla. Uhria kiristettiin kuvilla, mutta hän kieltäytyi maksamasta ja kuvat vuotivat sosiaaliseen mediaan.

Uhrin nimeä ei vielä kesällä oikeudenkäynnin aikana kerrottu julkisuuteen, mutta se tuli ilmi syksyllä, kun kyseinen uhri, räppäri Einár, ammuttiin

Einár ammuttiin kuoliaaksi teloitustyyliin Tukholmassa Hammarby Sjöstadissa lokakuussa. Poliisien teorian mukaan taustalla olisi ollut Tukholman rikollisjengien taistelu. Einár saattoi liittyä jengiläisen ampumiseen Tukholmassa viime keväänä. Hän oli myös sekaantunut lokakuun alussa tapahtuneeseen jengipuukotukseen.

Einár olisi todistanut Vårby-verkostoa vastaan surmansa jälkeisellä viikolla Svean hovioikeudessa. Einár oli asiassa kantajana, koska joutui itse Vårby-verkoston ryöstön ja sieppauksen kohteeksi.

Räppäri itse ei olisi halunnut todistaa oikeudessa. Hän ei ollut osallistunut tapauksen esitutkintaan eikä saapunut käräjäoikeuteen.

Einárin murhan tutkinta on yhä kesken.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat