Vuoden aikana suomalaisten käyttöön on vakiintunut joukko täysin uusia sanoja – Kokeile HS:n testissä, tunnistatko 12 kuukauden sanaksi valittua ilmaisua - Kulttuuri | HS.fi

Vuoden aikana suomalaisten käyttöön on vakiintunut joukko täysin uusia sanoja – Kokeile HS:n testissä, tunnistatko 12 kuukauden sanaksi valittua ilmaisua

Kotimaisten kielten keskus (Kotus) on julkaissut jälleen listauksen vuoden uudissanoista.

1.1. 2:00 | Päivitetty 1.1. 7:38

Muuttuva kieli kuvaa muuttumaa maailmaa. Kotimaisten kielten keskuksen sanatietokantaan lisättiin vuonna 2021 eri lähteistä runsaat kuusituhatta uutta tai muuten ajankohtaista sanaa.

Näistä sanapoiminnoista Kotus on valinnut vielä jokaiselle 12 kuukaudelle oman kuukauden sanansa. Kotuksen mukaan tämän vuoden sanoissa näkyy edelleen koronavirus ja toisaalta myös ilmastonmuutos.

Kaikki uudissanalistan sanat eivät ole varsinaisesti uusia sanoja, vaan mukana on sanoja, jotka ovat saaneet kuluneen vuoden aikana uuden merkityksen tai nousseet uudella tavalla esille.

Kotuksen mukaan uudissanalistalle päätyminen ei tarkoita, että sanat olisivat ”virallista suomen kieltä”. Listan on ennemminkin tarkoitus kuvastaa sitä, minkälaiset ilmiöt ovat olleet tänä vuonna esillä ja miten se näkyy kielenkäytössämme.

HS laati Kotuksen poimimista kuukauden sanoista testin, jolla voit tarkistaa, miten hyvin olet seurannut keskustelua uusien ilmiöiden ympärillä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat