Ateneum avautuu sittenkin ensi tiistaina, avin päätös ei rajoita kävijöitä kymmeneen henkeen - Kulttuuri | HS.fi

Ateneum avautuu sittenkin ensi tiistaina, avin päätös ei rajoita kävijöitä kymmeneen henkeen

Kansallisgalleria sulki Ateneumin ja Sinebrychoffin torstaina, mutta ensi viikolla museoihin pääsee sittenkin taas.

Ateneumin taidemuseo suljettiin jo kertaalleen, mutta avataan pian uudelleen. Kuva Ateneumin portaikosta toukokuulta, jolloin Ateneumissa oli Ilja Repin -näyttely.

29.12.2021 12:24 | Päivitetty 30.12.2021 17:04

Kansallisgalleria tiedotti keskiviikkona sulkevansa Ateneumin ja Sinebrychoffin taidemuseot torstaina 30. joulukuuta tulkittuaan, että koronapassin jäädyttäminen rajoittaisi kävijämäärät kymmeneen henkilöön tilaa kohti. Museot oli tarkoitus pitää suljettuina 20. tammikuuta asti.

Nyt Kansallisgallerian työryhmä on kuitenkin päättänyt, että museot avataan tiistaina 4. tammikuuta pienemmällä asiakasmäärällä. Museovierailta edellytetään edelleen voimassa olevaa koronapassia.

Molempien museoiden sisään pääsevää yleisömäärää rajoitetaan niin, että näyttelysaleissa on mahdollisuus ylläpitää turvallisia välimatkoja sekä yksilöiden että ryhmien välillä, tiedotteessa kerrotaan.

Mahdollinen jonotus tapahtuu museoiden ovien ulkopuolella. Museoiden ryhmävierailut, opastukset ja tapahtumat keskeytetään toistaiseksi. Outi Heiskasen Ateneumissa käynnissä olevassa näyttelyssä oleva elokuvasali suljetaan sen pienen koon vuoksi.

Outi Heiskanen -näyttely ja Sinebrychoffin taidemuseon Aarteet maailmalla -näyttely ovat avoinna sunnuntaihin 9. tammikuuta sti eikä näyttelyiden aukioloa tulla pidentämään.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston (avi) ylitarkastaja Oona Mölsä kertoi keskiviikkona Ylelle, että tällaista kymmenen hengen rajoitusta museoille ei ole voimassa Uudellamaalla.

Yleisötilaisuudet ovat tällä hetkellä Uudellamaalla kiellettyjä, mutta jatkuvaluonteista museotoimintaa ei pidetä yleisötilaisuutena.

KORONAPASSIA voi yhä vaatia kaikissa samoissa paikoissa kuin aiemminkin, Mölsä kertoi torstaina HS:lle. Passilla ei kuitenkaan voi ainakaan kolmeen viikkoon vapautua rajoituksista.

Vielä eilen Kansallisgallerian pääjohtaja Kimmo Levä sanoi HS:lle museoiden sulkeutuvan perustuen Etelä-Suomen aluehallintaviraston 23. joulukuuta tekemään päätökseen

”Rajoitusten mukaan kävijöitä saisi olla vain kymmenen henkeä tilaa kohti, ja se tekee tilanteen hankalaksi työn järjestelyn näkökulmasta. Emme pysty valvomaan sitä niin hyvin”, sanoi Levä.

Kansallisgalleriassa tulkittiin yhden tilan tarkoittavan yhtä näyttelysalia riippumatta salin koosta, ja Ateneumissa ja Sinebrychoffin museossa on useita eri kokoisia näyttelysaleja.

Huoli oli myös siitä, että koronapassin jäädyttämisen vuoksi ei voitaisi pitää huolta siitä, että näyttelyvieraat ja henkilökunta säästyisivät altistumisilta.

”Tietenkin uudessa tilanteessa myös rokottamattomat ja koronaa sairastamattomat voisivat tulla museoon, mikä aiheuttaisi huolta henkilöstön työturvallisuudesta”, Kimmo Levä sanoi keskiviikkona.

Koronapassin jäädyttämisen vaikutuksesta uutisoitiin keskiviikkona muiden kulttuuritapahtumien kohdalla.

Yleisradio uutisoi keskiviikkoaamuna, että Jyväskylässä uudenvuodenaatolle kaavailtua Viimeiset kiusaukset -oopperan ensi-iltaa lykätään myöhempään aikaan.

Samoin Kuopiossa Minna Canthista kertovan Minnan taivas -oopperan loppiaiselle suunniteltua ensi-iltaa joudutaan siirtämään, kertoo teoksen tuottava Savo-ooppera-yhdistys tiedotteessaan.

Kummankaan oopperan uutta ensi-iltapäivää ei vielä ole määritelty.

Muokattu 30.12. klo 16.127: Artikkelia muokattu uusien tietojen myötä. Alun perin artikkelissa kerrottiin, kuinka Kansallisgalleria tiedotti sulkevansa Ateneumin ja Sinebrychoffin taidemuseot torstaina 30. joulukuuta tulkittuaan, että koronapassin jäädyttäminen rajoittaisi kävijämäärät kymmeneen henkilöön tilaa kohti.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat