Ruokaväärennökset tuottavat miljardeja ja vaarantavat pahimmillaan ihmishenkiä, kertoo ranskalaisdokumentti - Kulttuuri | HS.fi

Ruokaväärennökset tuottavat miljardeja ja vaarantavat pahimmillaan ihmishenkiä, kertoo ranskalaisdokumentti

Tv-dokumentti muistuttaa vuoden 2013 hevosenlihaskandaalista ja kertoo tarkemmin Suomeenkin vuonna 2019 levinneestä sairaana teurastettujen puolalaislehmien lihasta.

Ulkomaisten jauhelihapihvien sisällöstä voi yrittää varmistua analysoimalla sidekudoksen määrän ja tutkimalla dna-testillä, mistä eläinlajista liha on peräisin. Eläinten kaltoinkohtelua tai sairaana teurastamista mainitut testit eivät kuitenkaan paljasta, osoittaa ranskalaisdokumentti.

30.12.2021 2:00 | Päivitetty 30.12.2021 14:49

Otetaan turkkilaista rapsiöljyä. Lisätään siihen klorofylliä eli lehtivihreää väriksi ja beetakaroteenia antamaan makua. Myydään italialaisena ekstraneitsytoliiviöljynä ja kuitataan vuositasolla miljoonia euroja. Toiminta on niin tuottoisaa, että sitä harjoittaa mafiakin.

Italialaisen kuluttajalehden testissä puolet kauppojen ekstraneitsytoliiviöljystä osoittautui heikkolaatuisemmaksi oliiviöljyksi.

Vaarallisempi resepti: Otetaan ei-aivan-vastapyydetty tonnikala, jonka liha on jo muuttunut ruskeaksi. Pistellään lihanjalostukseen tarkoitetulla koneella kalaan nitraatteja, jolloin se vaihtaa väriä punertavaksi, tuoreen näköiseksi. Myydään kauppoihin ja ravintoloihin vaikkapa raakana syötäväksi.

Jälkimmäinen ruoan väärennystapa aiheutti vuonna 2017 Euroopassa 454 ruokamyrkytystä.

Näppärillä animaatioilla ryyditetty, mutta muuten vähän vajavaisesti jäsennelty ranskalaisdokumentti Väärennettyä ruokaa (2021) osoittaa, että ruoan tuotantoketjujen piteneminen ja kansainvälistyminen on johtanut myös huijaamisen lisääntymiseen.

Liikkeelle lähdetään valvojien silmiä avanneesta vuoden 2013 tapauksesta, jossa Irlannin elintarvikeviranomaisten tekemät dna-testit paljastivat, että hampurilaispihvit olivat 30-prosenttisesti hevosenlihaa. Hevosta löytyi eineksistä kaikkialta Euroopasta ja lopulta Aasiasta asti.

Edullisten työvoimakustannusten Puolasta on tullut lihateollisuuden mahtimaa, mutta kyseenalaisin keinoin. Kun Ranskan valtio tilasi Puolasta huimat 1 500 tonnia jauhelihapihvejä vähävaraisille jaettavaksi, pihvien vaalea väri ihmetytti ja ne tutkittiin laboratoriossa. Vaaleuden syyksi paljastui sidekudoksen valtava määrä. Pihvit eivät täyttäneet valkuaisainevaatimuksia, vaikka niihin oli varta vasten lisätty kasviproteiinia. Puolalainen viranomainen toteaa dokumentissa, että tutkinta jouduttiin lopettamaan tuloksettomana.

Tarkemmin kuullaan vuoden 2019 tapauksesta, jossa Puolassa sairaana teurastettujen nautojen lihaa päätyi Suomeenkin. Totuus alkoi selvitä, kun toimittaja Patryk Szczepaniak pestautui yhteen kotimaansa 400 teurastamosta. Salaa kuvaten hän sai todistettua, miten eläinkuljetusautoista raahattiin öisin teurastamoon puolikuolleita nautoja. Laitoksen eläinlääkäri ummisti toiminnalta silmänsä.

Kaikkiin teurastamoihin ei tutkivia toimittajia valitettavasti riitä.

Kohtalaisen hyvä tapa välttää huijatuksi tuleminen on suosia kotimaista tuotantoa, mutta kuten tiedetään, yksi suomalainen huijauksen muoto on myydä ulkomaista kotimaisena. Esimerkiksi vuonna 2020 näin kävi riistanlihan kohdalla.

Ulkolinja: Väärennettyä ruokaa, TV1 klo 22.10 ja Yle Areena. (K12)

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat