Vanhan Pekka Töpöhäntä -animaation piirrostyyli on virkistävän elävä ja seikkailut hämmentävän suorasukaisia - Kulttuuri | HS.fi

Vanhan Pekka Töpöhäntä -animaation piirrostyyli on virkistävän elävä ja seikkailut hämmentävän suorasukaisia

Animaatioelokuva on uskollinen Gösta Knutssonin alkuperäisille kirjoille. Nykyajan näkökulmasta tarinat ovat aika karmeitakin, ja Pekan jatkuva kiusaaminen hännättömyydestään on armotonta.

Pekka Töpöhäntää onnittelee Maija Maitoparta.

30.12.2021 2:00

Animaatioelokuva

Pekka Töpöhäntä ★★★★

(Ruotsi 1981)

Fem klo 18.00 ja Yle Areena.

Nykyiset lasten animaatiot näyttävät kaikki samalta, joten jo senkin takia voi suositella ruotsalaisten tekemää Pekka Töpöhäntä -piirrosanimaatiota, joka on peräisin muinaisilta ajoilta vuodelta 1981.

Jan Gissbergin piirrostyyli on omaperäinen eikä välttämättä lainkaan söpö. Viiva on aaltoileva, ja hahmot näyttävät siksi erikoisilta. Kissat kuitenkin liikkuvat oikealla tavalla kissamaisesti, ja niiden ilmeet ovat oivallisen hauskoja. Vanha kaunis Uppsala näkyy kuvissa taustalla.

Lapsethan ovat luonnostaan ennakkoluulottomia, ja Gissbergin versio lienee edelleen ainakin monille ruotsalaisille ainoa oikea Pelle Svanslös, ja on sitä suomalaisissakin kodeissa katsottu ahkerasti. Juuri viime vuonna valmistui uusin Pekka Töpöhäntä -animaatio, joka on tehty tusinatyylillä.

Vanha animaatio on uskollinen Gösta Knutssonin alkuperäisille kirjoille, ja siinä kerrotaan muun muassa tutut tarinat kissojen yleisurheilukilpailusta. Pekka pelastaa perheensä tulipalosta ja pikku Rolle-kissan joutumasta naapurin raatelijakoiran saaliiksi.

Nykyajan näkökulmasta tarinat ovat aika karmeitakin, ja Pekan jatkuva kiusaaminen hännättömyydestään on armotonta. Kiusaamista ei todellakaan kuvata enää noin.

Aikuiskatsoja tulkitsee Pekan elämänpiiriä omalla tavallaan. Kirjoissahan on kyse siitä, että pitkästä hännästään ylpeä Monni on kateellinen Pekalle, johon suloinen Maija Maitoparta iskee heti silmänsä ja vähät välittää hännän koosta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat