Dramatisoidun Lucy the Human Chimp -dokumentin ytimessä on kahden kädellisen erikoinen, koskettava suhde - Kulttuuri | HS.fi

Dramatisoidun Lucy the Human Chimp -dokumentin ytimessä on kahden kädellisen erikoinen, koskettava suhde

Janis Carter asui ihmiseksi kasvatetun Lucy-simpanssin kanssa autiolla saarella kuusi vuotta.

Janis Carter sanoo dokumentissa kohdanneensa Lucy-simpanssin tasaveroisena persoonana.

2.1. 2:00 | Päivitetty 2.1. 10:39

Kädellisistä kiinnostunut psykologian jatko-opiskelija Janis Carter löysi syksyllä 1976 kiinnostavan osa-aikatyön. Oklahoman yliopiston professori, psykologi Maurice Temerlin ja hänen vaimonsa Jane Temerlin palkkasivat Carterin siivoamaan kotona pitämänsä Lucy-simpanssin häkkiä yhdellä varoituksella: ei saa koskea eikä luoda kontaktia.

Temerlinit olivat kasvattaneet Lucya syntymästä asti kuin ihmislasta ja saaneet simpanssin oppimaan muun muassa yli sata viittomakielen merkkiä. Mutta enää he eivät pystyneet hallitsemaan kaksitoistavuotiaaksi varttunutta ja arvaamattomaksi muuttunutta ”teini-ikäistä tytärtään”.

Dokumentissa Lucy the Human Chimp (2021) kerrotaan tästä tieteellisestä kokeesta sekä ennen kaikkea sen jälkeisestä ainutlaatuisesta ajasta. Temerlinit päättävät ”palauttaa” Lucyn luontoon, josta sillä ei ole minkäänlaisista kokemusta.

Avuksi pyydetyn Carterin paluu länsiafrikkalaisesta kuntoutuskeskuksesta siirtyy vähä vähältä Lucyn sopeutumattomuuden takia. Lopulta hän elää Lucyn ja muutaman muun kuntoutettavan simpanssin kanssa asumattomalla saarella kuusi vuotta, ainoana ihmisenä.

”En tiedä, tuliko minusta koskaan simpanssia”, Janis Carter sanoo dokumentissa. Hän tuntee kohdanneensa Lucyn tasaveroisena persoonana.

Englantilainen ohjaaja Alex Parkinson pohjustaa arkistofilmeistä ja dramatisoinneista koostetussa kiehtovassa elokuvassa myös Temerlinien ”ihmiskoetta” mutta ei ota kantaa sen kyseenalaisuuteen, aika oli toinen.

Ytimessä onkin Carterin ja Lucyn liikuttava suhde, jonka loppu on onnellinen – ainakin jonkin aikaa.

Lucy the Human Chimp, HBO Max.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat