Lux Helsinki järjestetään hankalasta koronatilanteesta huolimatta - Kulttuuri | HS.fi

Lux Helsinki järjestetään hankalasta koronatilanteesta huolimatta

Osa teoksista jää kuitenkin näkemättä.

Vuoden 2019 valofestivaalilla Helsingin tuomiokirkkoon heijastettiin Teresa Marin teos SunWind.

30.12.2021 11:48

Helsinkiläisiä jo vuosia loppiaisen aikaan ilahduttanut valofestivaali Lux Helsinki järjestetään kuin järjestetäänkin vuoden 2022 alkajaisiksi, vaikeasta koronatilanteesta huolimatta.

Lux Helsinki järjestetään loppiaisen molemmin puolin 5.–9. tammikuuta.

Tapahtumaa on valmisteltu alusta asti mahdollisimman terveysturvallisesti, mutta nopeasti heikentyneen koronatilanteen vuoksi Lux Helsinki on kokenut viime hetkillä ohjelmamuutoksia. Tämä siksi, että turvavälit saataisiin taatusti säilymään yleisön keskuudessa.

Osa jo julkistetuista teoksista joudutaan perumaan. Perusteluksi kerrotaan tapahtuman tiedotteessa se, että osa valoteoksista on niin yksityiskohtaisia, ettei niitä ole mahdollista kokea taiteilijan tarkoittamalla tavalla riittävän etäältä.

Perutut teokset ovat Ylen Suurkaupungin kasvot, Lux Architecture: Uimastadion, Tommi Musturin Deep Show, Lyhtypuisto, Eetu Huhtalan Toinen ja Ville MJ Hyvösen Fragments. Myös valotaiteen ammattilaisille suunnattu symposium ja osa oheisohjelmasta on peruttu.

Kolme teosta taas siirretään toiseen paikkaan, avarampaan ympäristöön. Italialaisen fuse*:n Falin Mynd -installaatio sekä Ainu Palmun Pink Caravan siirtyvät Suvilahteen ja brittiläisen Kathy Hinden Chirp & Drift -teos Mustikkamaalle.

”Kaikista vaihtoehdoista Luxin tekeminen teosten turvaväleillä on lopulta paras. Suuri määrä taiteilijoiden ja tuotannon työtä muuttuu turhaksi, mutta vielä paljon suurempi määrä todeksi”, toteaa Lux Helsinkiä järjestävän Helsingin tapahtumasäätiön toimitusjohtaja Stuba Nikula tiedotteessa.

Viime vuonna tapahtuma jouduttiin perumaan kokonaan. Alun perin festivaalia yritettiin järjestää helmikuun lopulla normaalin ajankohdan eli loppiaisen sijaan, mutta lopulta uudet tiukat kokoontumisrajoitukset estivät tapahtuman järjestämisen.

Osa viime vuodelta perutun festivaalin teoksista nähdään osana vuoden 2022 kokonaisuutta.

Valotaidetta nähdään tänä vuonna Mustikkamaan ja Suvilahden lisäksi muun muassa Olympiastadionin yllä, Alppipuistossa ja Korkeasaaressa. Tunnetut rakennukset kuten City Center, Forum, UPM-Kymmenen pääkonttori ja Eduskuntatalo saavat uudenlaisen muodon valotaiteen ansiosta.

Kun valofestivaali järjestettiin edellisen kerran vuoden 2020 alkajaisiksi, se teki kävijäennätyksen. Tuolloin yli 600 000 katsojaa kävi ihailemassa Helsingin keskustaan sijoitettuja valoteoksia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat